Treguesi ekonomik

Treguesi ekonomik

Statistikat ekonomike janë duke përdorur metoda të reja shkencore të grumbullimit dhe përpunimit të informacionit që lejojnë interpretimin e fenomeneve shoqërore-ekonomike. Vrojtimet me zgjedhje të përqasura më kërkesat e Komunitetit Europian, kanë bërë të mundur dhënien e informacionit për sektorin real në tërësi. Që nga viti 1998 Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve, bën pjesë në Programin Kombëtar Statistikor. Kjo anketë është më e rëndësishme për grumbullimin, përpuminin dhe publikimin e të dhënave ekonomike bazuar në aktivitetin dhe madhësinë e ndërmarrjeve. INSTAT iu ofron përdoruesve çdo vit karakteristikat dhe rezultatet kryesore të ekonomisë shqiptare nëpërmjet treguesve, të cilët për mënyrën e llogaritjes së tyre, bëhen të krahasueshme në nivel ndërkombëtar. INSTAT ka bërë kujdes për zhvillimin dhe përsosjen e statistikave afatshkurtëra, duke llogaritur e publikuar një seri indeksesh si Indeksi i çmimeve të konsumit, Indeksi i kushtimit në ndërtim, Indeksi i çmimeve të prodhimit, Indeksi i Vlerës së njësisë për tregtinë e jashtme , Indeksi i shitjeve, Indeksi i tregtisë me pakicë.

 • Asgje e re nga Fronti i Financave

  Punet shkojne mire sepse nuk ka para. Kjo ishte pergjigja e nje zyrtari te Ministrise se Financave, i pyetur mbi mbarevajtjen e situates financiare ne vend. Zyrtaret publike, kur sigurohen se nuk do te citohen me emer dhe sidomos kur jane jashte orarit te punes, priren te jene me te hapur dhe japin detaje pergjithesisht te kendshme.

 • BB: Pensionet, ne rrezik financimi

  Sistemi i pensioneve ne vend shikohet me shqetesim nga zyra e Bankes Boterore ne Tirane dhe nga ekspertet e saj nderkombetare. Ne diten e dyte te konferences u diskutua pjesa qe prekte aspektin social, ndihmen ekonomike dhe pensionet ne veçanti. Per BB-ne, pensionet ne vend rrezikojne te perfshihen ne nje skeme te paperballueshme per qeverine, per shkak te raportit negativ qe paraqesin kontribuue

 • Opozita tek Ekonomia: Te kthehen akcizat per diskutim

  Diskutimi i djeshem ne Komisionin e Ekonomise fillimisht mori trajten e falenderimeve dhe batutave per opoziten, deputetet e se ciles u futen per here te pare ne komision, qe pas zgjedhjeve te 28 qershorit. Kryetari Spaho falenderoi anetaret prezente dhe me te njejtat nota i eshte kthyer pas urimi nga deputeti Arben Malaj. Jashte kesaj kornize harmonie mes anetareve te komisionit, ajo qe dukej se

 • Rindizet 'lufta' qeveri-Banke Boterore

  Ka mjaftuar nje konference e Bankes Boterore me pjesemarrjen e Kryeministrit dhe ministrit te Financave, qe te riktheje debatin e madh mbi rritjen ekonomike. Si asnjehere tjeter, ne kater vitet e fundit, zyrtaret e BB-se jane treguar te ashper ne qendrimet e tyre ndaj parashikimeve te ekonomise shqiptare, duke thene hapur se vendi yne do ta kete te veshtire rikthimin ne vitet kur Prodhimi i Brends

 • Dritehijet e superfuqise energjitike

  Ne forumin e fundit te Crans Montana, te organizuar ne Tirane para pak javesh, Kryeministri i Shqiperise Sali Berisha, njoftoi se numri i licencave ne sektorin energjetik, per ndertimin e hidrocentraleve do te vazhdojne te rritet, deri ne nje target final prej rreth 400-500 HEC-e. Pothuaj te gjitha keto licenca u referohen hidrocentraleve te vogla.

 • Rregullore e re: 'Bankat Shqiptare te mbulojne kredite e keqija me kapital'

  Nje rregullore e re per menaxhimin e rrezikut e miratuar pak dite me pare nga Keshilli Mbikeqyres i Bankes se Shqiperise sanksionon detyrime shtese per bankat ne drejtim te shtimit te kapitalit dhe uljes se portofolit te kredive ne disa raste. Rregullorja percakton nje numer te madh kushtesh, te cilat nuk plotesohen aktualisht nga pothuajse asnje nga bankat qe veprojne ne Shqiperi.

 • Berisha negocion me greket per lotarine kombetare

  Zyra e shtypit e qeverise njoftoi dje se drejtuesi i nje kompanie greke te bixhozit eshte takuar me Kryeministrin Sali Berisha dhe ka filluar bisedimet per te marre licencen monopol per lotarine kombetare. “Kryeministri Berisha priti sot (dje) ne takim zotin Costantinos Antonopoulos, drejtor i Pergjithshem i kompanise “Intralot” dhe anetar i Bordit Drejtues te kompanise “Intracom”. Zoti

 • Eurobondi, garancite qe rrisin interesat

  Ne pamje te pare duket interes i pranueshem, por ne fakt, mbi tavanin 8.5 per qind, qe ka vendosur Qeveria per emetimin e 400 milione eurove ne formen e eurobondit, do te aplikohen edhe komisione te tjera. Ne nje interviste per gazeten, deputeti i PS, Arben Ahmetaj tregon sekretet e eurobondit shqiptar.

 • Turqit e Kalimashit lirojne tunelin

  Pas mundimesh te shumta 6-mujore, firma ndertuese dhe autoritetet shteterore hapin kalimin per njerin tunel te Rreshen-Kalimashit, duke u dhene gezimin e pare banoreve te Kukesit, Kosoves, si dhe bizneseve nga Maqedonia. Orari zyrtar ishte caktuar 10-ta e dites se djeshme, por kamionet me mall kishin mberritur nje nate me perpara, duke zene te paret radhen qe vinte duke u zgjatur me afrimin e hapj

 • Konkurrenca, Shqiperia me dobet se rajoni, renditet e 10-a

  Konkurrenca nuk eshte pika me e forte e ekonomise shqiptare, perkundrazi krahasuar me rajonin ajo renditet e parafundit. Indeksi final i vleresimit ekonomik per konkurrencen tregon nje permiresim te theksuar te klimes se biznesit dhe perfshirjes sociale, por nje pune te varfer ne shumicen e aspekteve te tjera.

 • Ekspertet: Çmimet e apartamenteve kane rene

  Banka e Shqiperise njoftoi pak dite me pare se çmimet e apartamenteve ne vend jane rritur me 15.8 per qind ne krahasim me nje vit me pare, por agjencite e ndermjetesimit ne shit-blerjen e pronave te patundshme, si dhe ekspertet e industrise se ndertimit, mendojne se metodologjia e perdorur nga BSH eshte e gabuar dhe se çmimet ne vend kane pesuar ulje ne krahasim me nje vit me pare.

 • Euroja, rreziku i nje monedhe dikur te suksesshm

  Fjala “krize” vjen nga fjala greke “Krisis” dhe percakton nje pike kthese ne nje semundje. eshte nje nga fjalet e shumta qe kemi huazuar nga greket e lashte. Sot pasardhesit e tyre moderne po na e rikujtojne realisht se cili eshte kuptimi. Gjithçka ndodhi pikerisht kur nisem qe te perdorim me shume kujdes, pas krizes se madhe financiare fjalen “rimekembje”.

 • Nafta, spekulim prej 10 lekesh për liter

  Në tregun ndërkombëtar, çmimi i naftës ra në 800 dollarë për tonë. Në Shqipëri vijon të kushtojë 155-160 lekë për litër Kriza e financave botërore solli rënien e shpejtë të çmimit të naftës në bursa. Në Shqipëri mbetet i njëjtë Çmimi i naftës në tregun ndërkombëtar vijoi të ulet në mënyrë drastike gjatë ditëve të fundit, por tregtarët në Shqipëri sërishr

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama