Rritja e pensioneve hyn ne fuqi vendimi

Rritja e pensioneve, hyn ne fuqi vendimi
Ndryshe nga vitet e meparshme, vendimi per rritjen e pensioneve deri me 10 per qind ka hyre ne fuqi ne kohe rekord, brenda 24 oreve nga miratimi ne Keshillin e Ministrave. Ne daten 1 korrik, ne Fletoren Zyrtare eshte botuar vendimi i qeverise, duke i hapur rruge fillimit te procedurave per shperndarjen e fondeve. Instituti i Sigurimeve Shoqerore ka nisur punen per hartimin e listave dhe perllogaritjen e shumave per kategorite e caktuara qe preken nga vendimi. Jane rreth 540 mije pensioniste qe perfitojne nga rritja, ku pjesa derrmuese do te marre nje shtese prej 6 per qind me shume dhe gati 160 mije do te perfitojne nje vlere te rritur prej 10 per qind.

Procedurat

Burime zyrtare nga Instituti i Sigurimeve Shoqerore deklarojne per “Shqip” se eshte firmosur fatura e pare me vlere 2.5 milione dollare, qe i hap rruge ndarjes se fondeve per te gjitha kategorite e pensionisteve, ne fshat dhe qytet. “Pritet vetem sinjalizimi nga Ministria e Financave dhe disa rakordesi me posten, e cila do te merret me shperndarjen e fondeve”, pohojne burime te ISSH-se.

Vendimi

Ndryshe nga vitet e kaluara, fatura per te perballuar rritjen e pensioneve do te jete me e ulet, rreth 20 milione dollare, nga 30-35 milione dollare. Sakaq, ne qarqet e eksperteve kane nisur debatet rreth faktit nese qeveria i ka mundesite per te perballuar faturen financiare, kur pritet qe javen tjeter do te kete nje rritje, kesaj here te pagave per punonjesit e administrates. Sipas Ministrise se Financave, rritja qe iu be pensioneve ne kete fillim korriku ishte me e larta dhe i perputhet planit te qeverise per te mundur efektet qe rrjedhin nga inflacioni. Sipas vendimit te qeverise, rritjen me te madhe do ta kene pensionistet e fshatit, me rreth 10 per qind, kurse qyteti do te kete nje rritje qe fillon nga 4 per qind, deri ne 6 per qind. Pavaresisht kesaj, pensionet e qytetit kane rritjen me te madhe, per shkak te vleres se tyre. Sa i takon nivelit te tyre, opozita ka hedhur dyshime mbi rritjen, madje duke i quajtur qesharake, pasi nuk perputhen me nivelin aktual te çmimeve.

Kompensimet

“Edhe pas kesaj rritjeje, pensionisti, krahas te ardhurave nga pensioni do te vazhdoje te marre te ardhura te tjera qe jepen me vendime te veçanta te Keshillit te Ministrave si 150 leke ne muaj kompensim per diferencen e çmimit te bukes, 350 leke ne muaj si kompensim per energjine elektrike dhe 414 leke ne muaj per çdo pjesetar te familjes qe eshte ne varesi ekonomike etj.”, ben me dije zyra e shtypit ne ISSH. Gjithashtu do te vazhdoje te perfitoje nga politikat e kompensimit te pensioneve sipas VKM Nr. 401, date 21.06.2006, kompensim per 500 leke ne muaj dhe sipas vendimit te dates 27 dhjetor 2006 ne masen prej deri 760 lekesh ne muaj dhe ne masen 190 leke ne muaj.

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama