Dossier

Dossier

 • Shqiperia me 1801 dhe me 1901

  Si ishte vendi yne njeqind vjet me pare e si eshte sot? Ndryshim i madh, te cilin do ta rrefejme me pak fjale. Atehere Shqiperia, sundimerisht, ishte pothuaj me vete.

 • Testamenti i Mitrush Kutelit

  Kete letre, qe eshte, ndofta, e fundit, desha te ta shkruaj me dore, po nuk mund. Sot nuk e kam doren te sigurte, me dridhet. Ti s’je ketu. Ke shkuar me Pandin ne Rrushkull per te pare Poliksenin dhe Atalanten.

 • Shqiperia e viteve '20, mes varferise dhe ahengut

  Kane kaluar 90 vjet qe atehere, por duket se per ca gjera, shqiptareve u ka ndalur koha ne vend. Jan dhe Cora Godron, shkrimtare dhe piktore britanike, e moren kryq e terthor Ballkanin ne fillim te shekullit te shkuar.

 • Shqiptari Hasan Tahsin, gjenerali qe iu dhuroi grekeve Selanikun

  Selaniku eshte kryeqendra e Greqise se Veriut. Une jetova dhe punova rreth 12 vite ne kete qytet. Gjate qendrimit tim u mora dhe me studimet historike qe lidheshin me jeten politike-shoqerore te shqiptareve qe nga koha e perandorise osmane e deri me sot.

 • Kristo Frasheri per Zogun, kur historine e shkruajne historianet

  Ne leksionin me temen 'Perse Shqiperise i duhen 'intelektuale publike’”, qe zhvillova ne 'Qendren e Studimit te Politikave Europiane per Zhvillimin Rajonal dhe Lokal' ne Tirane kete vit, me 16 prill, nje pjesemarres shprehu shqetesimin se ne Shqiperi botimet shkencore nuk propagandohen sa duhet.

h01