Dossier

Dossier

 • 'Telefonatat me Berishen per masakren e Cerrikut'

  Xhevdet Koçia, bashkeshorti i ish-kryebashkiakes se Cerrikut ne vitin 1997, rrezoi dje alibine mbrojtese te te pandehurit Llazar Bicja, nje nga te akuzuarit per ngjarjen e njohur si 'masakra e Cerrikut'.

 • Monarkia, Zogu beri me prona bujqit minoritare

  Ndersa vendet fqinje prej dekadash vijonin me poliken asimiluese dhe diskriminuese ndaj pakicave etnike, siç ishin ato shqiptare ne Greqi apo Jugosllavi, Mbreteria shqiptare e drejtuar nga mbreti Zogu I bente te kunderten.

 • Shqiperia Delja e Zeze

  11 vite më parë
  Shqiperia: Delja e Zeze

  E premte, 23 Qershor, 1961 Sido qe te konsiderohet bosi i kuq i Shqiperise, Enver Hoxha, ai e ka treguar veten si guximtar. Kush do te guxonte te hynte ne kuvendin Komunist nderkombetar ne Moske Nentorin e kaluar dhe ta quante Nikita Hrushovin nje 'revisionist' drejt e ne fytyre?

 • Nendetesja shqiptaro-ruse dhe anija e Ajzenhauerit

  Petrit Myftiu, zv.komandant i njeres prej nendetesve te Pashalimanit rrefen historine e ushtarakut te njohur rus Kozllov i cili qendroi ne Shqiperi dhe takimin e nendeteses shqiptare ne kanalin e Tunizise, me anijen e presidentit amerikan, Ajzenhauer, qe kthehej nga nje udhetim ne Greqi.

 • Kosova ne Piazza del Giesu

  12 vite më parë
  Kosova në 'Piazza del Giesu'

  Në këtë numër po botojmë kujtimet e zotit Mitro Çela të një takimi të dikurshëm ku në rrethet e atëhershme politike sapo flitej për alternativën e të ardhmes së Kosovës:

 • Ne pranga Ratko Mladiç - I fundmi VIP i krimineleve te ish-RFSJ

  Krejt papritur dhe pa asnje rezistence eshte kapur ne nje fshat te humbur Ratko Mladiç, autori kryesor i urdhrit te Srebrenices dhe i shume vrasjeve te tjera masive ne Bosnje. Ne momentin e arrestimit eshte pare se ishte ne gjendje te rende psiko-fizike dhe per me teper i paralizuar nga nje krah. Media serbe ka nxjerre faktin se i biri Darko ishte nje jave me pare atje ne fshatin ku ai rrinte, po

 • Veriu i Kosovës dhe provokacioni i Tadicit

  Beogradit nuk i duhet ndarje territoriale, por vetëm ndarje funksionale siç i pëlqen shume politikanëve serbë ta quajnë, sepse, sipas llogarive të tyre, kështu ata do të mund të qëndrojnë në mos me të dyja, te paktën me një këmbë në Kosovë Mitrovica...

 • Shqiperia njezet vjet pas renies se komunizmit

  Reflektime per shtetin dhe demokracine. Pjesa e fundit e studimit te ISN, qe shtjellohet nga ideatori i saj, merret me çeshtjen diplomatike shqiptare. Si i konceptojne qytetaret shqiptare per sa i perket Sigurise Kombetare fqinjet e tyre dhe çeshtjen e te ardhmes se shtetit te ri kosovar Politika e jashtme dhe marredheniet nderkombetare.

 • Ndarja e Kosoves dhe provokacioni i Tadicit

  Per shume arsye e sidomos per pasurite qe gjenden ne nentoken e Mitrovices, qe heret kjo zone ka zgjuar lakmite e shumekujt. Ne periudhen e Perandorise Osmane, ajo ka qene pjese e Vilajetit te Kosoves. Kongresi i Berlinit ja dha Serbise, ndersa ne periudhen e Jugosllavise se para luftes, ajo kalonte nga nje banovine ne tjetren.

 • Rishkrimi i historise dhe figura e Mustafa Krujes

  Kohet e fundit per publikun eshte edhe nje botim kushtuar Mustafa Krujes i te gjithe kumtesave pergatitur me rastin e nje konference shkencore perkujtimore. Duhet me sa duket qe figura te shumta te disiplinave te shkences te japin verdiktet e tyre per te treguar permasat reale te disa personazheve...

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama