Dossier

Dossier

 • 'Nata e 21 dhjetorit ‘90, kur hoqem monumentin e Stalinit ne Tirane'

  Ky detaj pak i njohur, per Ramiz Fiçorrin, ish-zyrtarin e larte te Ministrise se Mbrojtjes, qe ka drejtuar punimet per heqjen e monumentit te Stalinit ne bulevardin 'Deshmoret e Kombit', ka vleren e nje simbolike te veçante per dashurine dhe divorcin historik me epoken 'Stalin'.

 • Pse Enver Hoxha eshte trashegimtari i Stalinit

  Duke akuzuar me zemerim se Shqiperia po mban “me qellim marredhenie te renduara me Bashkimin Sovjetik," javen e kaluar Rusia urdheroi ambasadorin e saj ne Tirane qe te mbledhe plaçkat dhe te kthehej ne shtepi. Nga ana tjeter, ambasadori i Shqiperise ishte urdheruar me pare nga Moska, nderkohe qe te dy vendet shkembyen akuza te ndersjellta se u jane pergjuar ambasadat.

 • A ishte Levizja Studentore e 'programuar' nga Ramiz Alia?

  Paradoksi ishte se regjimi nuk donte qe te kishte nje levizje studentore; megjithate, eksperiencat e perbashketa dhe perballja reale me regjimin krijuan nje ndjesi shume te forte solidariteti qe po sherbenin si nje themel i vertete per nje levizje te konsoliduar shoqerore.

 • Shinasi Rama tregon ndryshe Levizjen Studentore te '90-s

  Levizja Studentore Shqiptare 1990-1991 (tani e mbrapa, LSSH) eshte njera nga levizjet shoqerore me pak te njohura ne historine e vonshme shqiptare. Ani pse e ashtuquajtura klase politike shqiptare dhe intelektualet jane rrekur ta paraqesin veten si pjese te saj, apo afer saj, paradoksalisht e ne menyre persistente, ato kane ngulmuar ne mohimin e ekzistencen e saj.

 • Shkodra nje histori deri ne 39

  12 vite më parë
  Shkodra, nje histori deri ne '39

  Shkodra (Scodra) eshte nje nga qytetet me te lashta dhe me te medha te Shqiperise, qender e rendesishme ekonomike dhe kulturore. Shtrihet ne skajin jugor te Ultesires se Mbishkodres prane liqenit te Shkodres, ne lartesine 16 m, ndermjet lumenjve Drin e Bune, malit te Taraboshit dhe keshtjelles se Rozafes.

 • Perpjekja per te fshehur arin

  12 vite më parë
  Perpjekja, per te fshehur arin

  …Edhe Qeveria shqiptare i perjetoi me nje ankth te veçante seancat orale te Gjykates. Ajo jetonte gjithnje me friken se ardhja e ekipit te eksperteve nga Gjykata per te vezhguar ne Sarande mund te çonte ne zbulimin e minave te tjera qe kishin mbetur pa u pastruar jo vetem aty, por edhe ne vende te tjera.

 • Lufta e heshtur e Mehmet Shehut dhe si konfliktua me Hrushovin

  Revista me e madhe amerikane Time, ka qene nder revistat e pakta qe i ka pas kushtuar vemendje regjimit komunist. Kjo vinte si rrjedhoje edhe se kjo reviste kishte nje rrjet te jashtezakonshem bashkepunetoresh, ?ka bente te ishte revista e vetme qe nxirrte informacione nga vendet komuniste. Artikujt jane shkruar ne vitet ?50 te shekullit te kaluar.

 • Shpallja e Pavaresise dhe diplomacia e brishte shqiptare

  Nga Stambolli ardhe edhe shume atdhetare te tjere qe te bisedonim per te miren e Shqiperise. Me 2-3 mbledhje qe u bene, Ismail Qemali na tha qe tjater shpetim per Shqiperine nuk ka, perveç se te gjenden ca atdhetare me guxim dhe bashke me mua, tha, te hyjme ne Shqiperi dhe te kasnecojme veteqeverimin e saj.

 • Kush ishte qeveria e I.Qemalit

  12 vite më parë
  Kush ishte qeveria e I.Qemalit

  Qeveria e Vlores.Numeri iministrave ishte10 ministra.Raporti midis feve ishte: 5 me 5.Kryeminister I.Qemali musliman,zvkryeminister Dom N.Kacorri katolik.

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama