Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Gjykata e Lartë pezullon punimet tek diga e Liqenit Artificial

  Gjykata e Lartë vendosi sot pezullimin e punimeve për ndërtimin e pesë pallateve 17 katëshe nën digën e liqenit.Gjykata e Lartë ka pranuar kërkesën e Inspektorati Kombëtar për Mbrojtjen e Territorit Tiranë (IKMT) për pezullim të vendimit të

 • Qetësi e përkohshme në koalicionin PS-LSI?

  Duket se miratimi me konsensus i reformës në drejtësi ka siguruar një gjendje qetësimi në lidhje me koalicionin qeverisës PS-LSI, të paktën për tani.Deputeti i LSI-së Petrit Vasili u shpreh të premten se "kur konsensusi flet nuk ka pse flet

 • Miratohet ndryshimi i Kushtetutës

  Deputetët e Kuvendit të Shqipërisë miratuan në unanimitet amendamentet kushtetuese pjesë të reformës në drejtësi.Pas një diskutimi të shkurtër, i cili ka zgjatur rreth një orë, Kuvendi ka miratuar reformën në drejtësi.Në ditët e ardh

 • Arrihet marrëveshja për reformën në drejtësi

  Është arritur më në fund marrëveshj për reformnë në drejtësi. Gjatë gjithë ditës së sotme Ambasadorët Lu dhe Vlahutin kanë pëprunaur dhe negociuar një formulë kompromisi, e cila më në fund është pranuar nga të gjitha palët.Ekspertët e asist

 • Propozim i ri për reformën nga ambasadorët Lu e Vlahutin

  Sipas burimeve të mediave mësohet se ambasadorët Lu e Vlahutin i kanë paraqitur kreut të Kuvendit Meta dhe kreut të opozitës Basha një propozim të ri për reformën në drejtësi.Duekt se Zoti Basha e ka aprovuar këtë version të ri dhe po infor

 • Skandali i Zotit Xhafaj: Kuvendi ka përpara një draft të paligjshëm?

  Duket se miratimi i saj ka hyrë sot në një tjetër shkelje flagrante, duke shkatërruar përfundimisht çdo lloj sensi ligjshmërie dhe kushtetueshmërie të procedurave të shqyrtimit e miratimit të ndryshimeve kushtetuese, në kuadër të reformës në drejt

 • Pse palët po e shtyjnë seancën plenare? Exit Shpjegon

  Sikurse e kemi shpjeguar këtu në seancën e sotme plenare nuk mund të ketë propozime apo ndryshime të paraqitura nga deputetët. Kuvendi në seancë plenare mund të shqyrtojë vetëm draftin e plotë që i pa

 • 21 korriku: kur vritet ligji

  Një nga shkaqet kryesore të situatës dramatike ku gjendet, sot, i gjithë projekti disa vjeçar i hartimit dhe realizmit të një reforme në drejtësi është vendimi fatkeq për miratimin në Kuvend të reformës me një procedurë të paligjshme.Sikurs

 • Mosmarrëveshje të reja për ndryshimet kushtetuese Exit Shpjegon

  Duket se hartimi i përcaktimeve ligjore për të zbërthyer marrëveshjen politike të rënë dakord në lidhje me institucionet e reja që krijon reforma në drejtësi ka krijuar mosmarrëveshje të reja mes palëve.Mësohet se Kryetari i PD-së Lulzim Ba

 • Çështja Bechetti: Qeveria shqiptare tërhiqet nga kërkesa për ekstradim

  Qeveria shqiptare ka hequr dorë nga kërkesa për ekstradimin e Francesco Bechettit. Ky vendim iu bë të ditur, sot, Gjykatës së Westminster në Londër, duke i dhënë kështu fund përpjekjes më shumë se një vjeçare për ekstradimin në Shqipëri nga Anglia

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama