Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Ambasadorja Vlahutin: Votimi i 7 projektligjeve pas 11 gushtit

  Ambadasorja e Be-së Romana Vlahutin ka sqaruar dje ngër?in e fundit të votimit të reformës në drejtësi: votimi e shtatë projektligjeve që shoqërojnë reformën do të bëhet pas 11 gushtit.E ftuar në emisionin e gazetares Ilva Tare, Zonja Vlahu

 • Tolloni i karburantit: Qeverisja teatër dhe klienteliste

  Policia ka vendosur që menaxhimin e karburantit për makinat e saj ta bëjë përmes një tolloni elektronik karburanti. Deri më sot përdoreshin tollonat letër. Ministria bënte një marrëveshje me kompaninë e tregtimit të naftës dhe pastaj ju shpërndant

 • Pse gabon Romana Vlahutin

  6 vite më parë
  Pse gabon Romana Vlahutin

  Ajri, uji ose ndonjë çorbë e gatuar në Shqipëri duhet të kenë veti krejt të veçanta sidomos tek të huajt që jetojnë relativisht gjatë këtu. Diplomatët, ata më të rëndësishmit, madje aq sa dinjitozë dhe mendjembushës sa të shfaqen në fillim, si me

 • Projekti i portit të Karpenit: delir, vjedhje apo thjesht paaftësi?

  Një port në ujërat e thella, me një zonë ekonomike prej 1 700 hektarë ku do të ndërtohen një kompleks rezidencial, një impiant i rigazifikimit të gazit të lëngshëm, një termocentral, një serë teknologjike dhe në fund një akademi sportive.Mu

 • Fillon ndërtimi i stadiumit të ri pa leje dhe pa projekt

  Ka filluar ndërtimi i stadimit të ri të futbollit në Tiranë. Pas prishjes së Stadiumit Qemal Stafa, pronari i stadiumit të ri, kompania Albstar, filloi sot hapjen e gropës së ndërtimit të stadiumit të ri.Fillimi i punimeve është i paligjshë

 • Nisin punimet për ndërtimin e stadiumit të ri kombëtar

  Dhjetëra punonjës e makineri të kompanisë AlbStar kanë nisur sot punimet për ndërtimin e stadiumit të ri kombëtar.Megjithëse kantieri i ndërtimit është rrethuar, në asnjë pjesë të tij nuk është vendosur tabela shpjeguese për lejen e afatin

 • Rruga e Kombit, 5 euro për një kalim

  Qytetarët do të paguajnë 5 euro për të kaluar në rrugën Milot-Morinë. Lajmi u bë i ditur sot nga Ministria e Transportit dhe Infrastrukturës.Segmenti Milot-Morinë është i gjatë 114 km, nga të cilat pjesa Milot-Rrëshen, rreth 25 kilometra, ë

 • Rruga e Kombit, qytetarët do të paguajnë 5 euro për një kalim

  Qytetarët do të paguajnë 5 euro për të kaluar në rrugën Milot-Morinë. Lajmi u bë i ditur sot nga Ministria e Transportit dhe Infrastrukturës.Pak ditë më parë, ministria njoftoi dhënien me koncesion 30 vjeçar të rrugës kompanisë turke "Vende

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama