Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Projekti i portit të Karpenit: delir, vjedhje apo thjeshtë paaftësi?

  Një port në ujërat e thella, me një zonë ekonomike prej 1 700 hektarë ku do të ndërtohen një kompleks rezidencial, një impiant i rigazifikimit të gazit të lëngshëm, një termocentral, një serë teknologjike dhe në fund një akademi sportive.Mu

 • Skemë mashtruese për të grabitur bregdetin e Karpenit?

  Kuvendi, pas qetësimit nga Reforma në Drejtësi, miratoi një ligj për t'i dhënë Ministrisë së Ekonomisë, Ministrisë së Transporteve dhe Ministrisë së Energjisë fuqinë e përbashkët për të firmosur kontratën me një shoqëri britanike, me adresë një ku

 • Reforma dhe e drejta

  7 vite më parë
  Reforma dhe e drejta

  Sërish u tha dhe u përsërit - deri në trushpëlarje - se reformën e kërkonte populli; duke sjellë deri edhe shifra karakteristike për regjime të tjera, që nuk kanë të bëjnë me demokracinë, të tilla si 90% e më tej; shifra që e bëjnë me tur

 • Intervista e Romana Vlahutin Pikat Kryesore

  Kryetarja e Delegacionit të BE-së në Tiranë Romana Vlahutin ka dhanë një intervistë për Deutsche Welle, ditën e shtunë. Ambasadorja Vlahutin theksoi rëndësinë që ka miratimi i reformës në drejtësi për hapjen e negociatave për anëtarësimin e vendit

 • 3 shqiptarë të vrarë në sulmin me armë në Mynih të Gjermanisë

  Nentë persona janë vrarë dhe 10 të tjerë janë plagosur në një sulm masiv me armë në Mynih të Gjermanisë, të premten pasdite, ora lokale. Ndër to janë edhe tre të rinj shqiptarë të Kosovës. Personat e përfshirë në këtë masakër janë të moshës 13 der

 • Politika private Pesë gjëra që kuptuam nga reforma në drejtësi

  Procesi politik i hartimit dhe miratimit të reformës në drejtësi rezultoi më i rëndësishëm se vetë reforma. Në fund të fundit, pavarësisht zhurmës dhe ekzagjerimeve të zakonshme në të tilla raste, reforma në drejtësi ka pak gjasa të sjellë ndonjë

 • Një kompani turke merr me koncesion 30 vjeçar Rrugën e Kombit

  Rruga e Kombit iu dha me koncesion 30 vjeçar kompanisë turke "Vendeka Bilgi Teknolojileri Ltd".Lajmi u bë i ditur sot nga Ministria e Transportit.Në garë për koncesionin ishin dy bashkime të përkohshme kompanish, e para një bashkëpun

 • Miratimi i reformës në drejtësi, administrata pushim të hënën

  Me rastin e miratimit të reformës në drejtësi, dita e hënë, 25 korrik do të jetë pushim për administratën publike.Njoftimin e bëri Kryeministri Rama më anë të një statusi në rrjetet sociale, ku shkuan:"Se bashku kemi arritur te paarr

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

8 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama