Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Kur Presidenti sillet në menyrë të padenjë

  Presidenti Nishani kishte planifikuar të priste në Presidencë ambasadorët dhe krerët e misioneve shqiptare në botë, të cilët ndodhen në Tiranë për mbledhjen e tyre vjetore në Ministrinë e Jashtme.Për takimin, Presidenti kishte dërguar ftesa

 • LSI: Reforma duhet bërë me konsensus dhe sipas Venecias

  Lëvizja Socialiste për Intregim ritheksoi sot qëndrimin e saj për një reformë në drejtësi të arritur vetëm nëpërmjet konsensusit mes palëve dhe bazuar në rekomandimet e Komisionit të Venecias.Deputeti Petrit Vasili, njëkohësisht dhe kreu i

 • Reforma në Drejtësi: çfarë kërkon PD? Exit Shpjegon

  Hapi i parë i zbatimit të reformës në drejtësi është rivlerësimi i figurës së të gjithë gjyqtraëve dhe prokurorëve të të gjitha niveleve për të siguruar që ata janë të kualifikuar profesionalisht dhe kanë integritetin e nevojshëm për të garantuar

 • PD hedh poshtë propozimin amerikan për reformën në drejtësi

  Partia Demokratike ka kërkuar përjashtimin e vëzhguesve të huaj nga procesi i përzgjedhjes së aneëtarëve të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit dhe Kolegjit të Apelimit, dy institicionet që do hetojnë figurën e punonjësve të sistemit të drejtësi

 • Vizita në Malin e Zi, Meta takim me Presidentin Vujanoviç

  Kryetari i Kuvendit Ilir Meta u prit sot në një takim nga Presidenti i Malit të Zi Filip Vujanoviç.Gjatë bisedës, u diskutua për marrëdhëniet mes dy shteteve, veçanërisht për bashkëpunim mes dy parlamenteve lidhur me integrimin në Bashkimin

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama