Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Një socialist normal është një socialist i rrezikshëm

  Ka burra në politikën shqiptare të cilët nuk kanë krijuar asnjëherë konflikte, kanë prodhuar mendime dhe kanë ruajtur një profil "normal" për një politikan dhe që, mbi të gjitha, karrierën e tyre e kanë konsideruar si mundësi për të propozuar idet

 • Bregdet: Jeta njerëzore përballë propagandës

  Lajmi i tragjedisë së Himarës, në të cilin një motoskaf masakroi një turist rus, duhet të bëjë të mendojë ato që janë ngarkuar me zhvillimin e turizmit në vend.Ka vite që vërehet rritja e numrit dhe aktivitetit të motorëve të ujit dhe motos

 • Masaker turistesh?

  7 vite më parë
  Masakër turistësh?

  Ministri i Shëndetësisë ka vizituar dy fundjavat e fundit qendrat shëndetësore rajonale në jug te vendit. Me tonin e zakonshëm propagandistik qeveritar, ai njoftoi pas një vizite në qendrën e Himarës se në fund të qershorit u hapën 25 qendra shënd

 • Mijëra minorenë shqiptarë emigrojnë të vetëm në Itali

  Të miturit shqiptarë që kanë emigruar të pashoqëruar në Itali renditen të dytët mes të rinjve të gjithë botës. Raporti për emigrimin e të miturve është publikuar nga Save the Children në Itali.Deri në prill 2016, 1453 fëmijë të mitur kanë k

 • Mijëra minorenë shqiptarë emigrojnë vetëm në Itali

  Të miturit shqiptarë që kanë emigruar të pashoqëruar në Itali renditen të dytët mes të rinjve të gjithë botës. Raporti për emigrimin e të miturve është publikuar nga Save the Children në Itali.Deri në prill 2016, 1453 fëmijë të mitur kanë k

 • Muxhahedinët iranianë që po strehohen në Shqipëri Exit shpjegon

  Top Channel dhe disa media online kanë publikuar ditët e fundit pamje të mbërritjes në Shqipëri të një grupi muxhahedinësh iranianë, anëtarë të organizatës iraniane MEK, e cila lufton për rrëzimin me dhunë te regjimit iranian.Ardhja e tyre

 • Muxhahedinët iranianë që po strehoen në Shqipëri Exit shpjegon

  Top Channel dhe disa media online kanë publikuar ditët e fundit pamje të mbërritjes në Shqipëri të një grupi muxhahedinësh iranianë, anëtarë të organizatës iraniane MEK, e cila lufton për rrëzimin me dhunë te regjimit iranian.Ardhja e tyre

 • Lulzim Basha: Nuk ka zgjedhje me Ramën kryeministër

  Kryetari i PD-së Lulzim Basha deklaroi se nuk ka zgjedhje me "Edi Ramën kryeministër"."Vendimi është marrë. Është një vendim popullor i pakthyeshëm. Zgjedhje të lira dhe të ndershme vetëm pa Edi Ramën kryeministër," - pohoi Zoti Ba

 • Buxheti i rishikuar: Ahmetaj përgënjeshtron veten

  Pak ditë më parë, qeveria rishikoi buxhetin e vitit 2016, teorikisht mbi bazën e ecurisë së të dhënave reale të të ardhurave dhe shpenzimeve të buxhetit deri tani.Buxheti i rishikuar parashikon ulje të borxhit publik--i cili, në realitet, p

 • Gjysem Buxheti

  7 vite më parë
  Gjysëm Buxheti

  Buxheti ka lindur si instrument i planifikimit të shpenzimeve dhe kontrollit të administrimit në organizatat ekonomike. Të njejtin qëllim luan edhe buxheti qeveritar--parashikon ecurinë e hyrjeve dhe daljeve të të ardhurave nga arka e shtetit; ver

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

8 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama