Mijera minorene shqiptare emigrojne vetem ne Itali

Mijëra minorenë shqiptarë emigrojnë vetëm në Itali

Të miturit shqiptarë që kanë emigruar të pashoqëruar në Itali renditen të dytët mes të rinjve të gjithë botës. Raporti për emigrimin e të miturve është publikuar nga Save the Children në Itali.

Deri në prill 2016, 1453 fëmijë të mitur kanë kërkuar strehim në institucionet italiane ose 12, 5 për qind e totalit. Krahasuar më prillin e 2015-tës, numri i të miturve është rritur me 15 përqind.

Shqipëria lë pas Eritrenë, e cila në total ka 1465 të mitur, 12 fëmijë më tepër.

Grupmosha 15-17 vjec përbën numrin të madh dhe rajonet më të preferuara për to janë Toskana dhe Emilia Romana.

Sipas raportit, shumica e të rinjve janë nga qytetet e Elbasanit, Fierit, Vlorës dhe nga zonat periferike të këtyre qyteteve.

Nga intervistat me të miturit, shkaqet ekonomike janë ato që i kanë detyruar të emigrojnë për të punuar për veten dhe për të ndihmuar familjen.

Në shumicën e rasteve, fëmijët nuk japin të dhëna për identitetin e tyre apo të familjeve duke detyruar institucionet italiane që t'i strehojnë, ushqejnë dhe integrojnë në shoqëri.

Që në dhjetor të vitit të shkuar, zëvendës presidentja e prefekturës së Emilia Romanjës, Elisabetta Gualmini dha alarmin për numrin e lartë të të miturve shqiptarë dhe i kërkoi autoriteteve italiane dhe shqiptare të ndërhynin për identifikimin e fëmijëve dhe riatdhesimin e tyre. Por shifrat në rritje që prej vitit të kaluar tregojnë se qeveritë nuk kanë marrë masa.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama