Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Prokuroria e Përgjithshme: Kushtetuta cënon punën e institucionit

  Prokuroria e Përgjithshme me anë të një deklarate për shtyp njofton se Kushtetuta e re pengon punën e institucionit.Prokuroria kërkon miratimin e një dispozite të përkohshme deri në miratimin plotë të paketës së reformës në drejtësi dhe kri

 • Kosovë Kuvendi heq nga rendi i ditës demarkacionin

  Parlamenti i Kosovës tërhoqi sot nga rendi i ditës votimin për ratifikimin e marrëveshjes së shënjimit të vijës kufitare ndërmjet Kosovës dhe Malit të Zi.Shqyrtimi i marrëveshjes u shty për një moment të dytë, pa bërë të ditur një datë të s

 • Kosovë Parlamenti tërheq nga rendi i ditës demarkacionin

  Parlamenti i Kosovës tërhoqi sot nga rendi i ditës votimin për ratifikimin e marrëveshjes së shënjimit të vijës kufitare ndërmjet Kosovës dhe Malit të Zi.Shqyrtimi i marrëveshjes u shty për një moment të dytë, pa bërë të ditur një datë të s

 • Miratohet ligji i vetingut

  6 vite më parë
  Miratohet ligji i vetingut

  Ligji i vetingut u miratua sot në Kuvend vetëm me votat e mazhorancës. Ky ligj rregullon mënyrën se si do të bëhet rivlerësimi i gjyqtarëve dhe prokurorëve nga institucionet pu

 • Ilir Meta për ligjin e vetingut Pikat kryesore

  Kryetari i Parlamentin Ilir Meta diskutoi në Kuvend për votimin e ligjit për " rivlerësimin paraprak të gjykatësve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë". Zoti Meta u shpreh se ligji i vetingut do te votohet sot, edhe pa miratimin e PD-së

 • Bankers fiton gjyqin me qeverinë dhe vazhdon të paguajë zero taksa

  Bankers Petrolium do të marrë mbrapsht 37 milionë euro nga shteti shqiptarë dhe do të vazhdoj të mos paguajë asnjë taksë në Shqipëri. Ky është vendimi përfundimtarë i audituesit ndërkombëtarë të kontraktuar nga kompania dhe shteti shqiptarë për vl

 • Zgjedhjet në Dibër Çfarë thanë Rama dhe Basha?

  Kandidatët për Bashkinë Peshkopi Muharrem Rama dhe Sherefedin Shehu u prezantuan këtë javë nga kryetarët e partive përkatëse, Edi Rama dhe Lulzim Basha.Kryeministri Edi Rama gjatë një mitingu me qytetarët dibranë ditën e martë zyrtarizoi ka

 • Privatizimi i UKT-së manovër për shpërqëndrimin e publikut?

  Para një jave, Kryebashkiaku i Tiranës Erion Veliaj pohoi kalimthi gjatë një aktiviteti publik se Kompania Ujësjellës-Kanalizime Tiranë (UKT) do të privatizohet.Ai bëri të ditur se janë disa kompani, ndër të cilat një kompani e rëndësishme

 • Blu është ngjyra e klientelizmit të Kryeministrit vjollcë

  Shqipëria dhe Mantova--e dyta qytet provincial në Italinë e veriut, kurse e para një vend që ende pretendon të bëhet i denjë për në BE. Askush nuk do ta kishte menduar se mes tyre mund të kishte ndonjë lloj marrëdhënie domethënëse. Por realiteti,

 • A i shërben rritja e rrogës së gjyqtarëve luftës kundër korrupsionit?

  Në çdo vend dhe në çdo kohë kur flitet për të luftuar korrupsionin gjithmonë recetat e sugjeruara përfshijnë rritjen e shpërblimit për funksionarët publikë në fushën përkatëse.Vetë funksionarët e prekur gjithmonë lënë të nënkuptohet se ata

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama