Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Anatomia e buxhetit të rishikuar 2016

  Në buxhetin e rishikuar të vitit 2016, nuk ka ndryshime në planin e të ardhurave fiskale dhe kontributeve--kjo dëshmon se tonet triumfale të sukseseve në tejkalimin e planit të të ardhurave fiskale nuk ishin të bazuara mbi fakte.Bën përjash

 • Lungomare, pushuesit e kanë me ngut, por qeveria e ka marrë shtruar

  Javët e fundit, dhjetëra mijëra qytetarë kanë ndeshur trafikun tejet të rënduar përgjatë të ashtuquajturës "lungomare", rrugës buzë detit nga Skela në Ujin e Ftohtë në qytetin e Vlorës.Shëtitorja buzë detit është rindërtuar vitin e fundit,

 • Bumi i paqëndrueshëm i qëndrave telefonike (call center)

  Para pak ditësh, Revista Monitor, duke cituar INSTAT-in ndonëse pa identifikaur referencën konkrete, pohoi se në fund të vitit 2015 në vend ishin të regjistruara 847 qendra telefonike, të cilët së bashku punësojnë rreth 25 mijë persona--30 për qin

 • Lungomare: pushuesit e kane me ngut, por qeveria e ka marrë shtruar

  Javët e fundit, dhjetëra mijëra qytetarë kanë ndeshur trafikun tejet të rënduar përgjatë të ashtuquajturës "lungomare", rrugës buzë detit nga Skela në Ujin e Ftohtë në qytetin e Vlorës.Shëtitorja buzë detit është rindërtuar vitin e fundit,

 • Lungomaren: pushuesit e kane me ngut, qeveria e ka marrë shtruar

  Javët e fundit, dhjetëra mijëra qytetarë kanë ndeshur trafikun tejet të rënduar përgjatë të ashtuquajturës "lungomare", rrugës buzë detit nga Skela në Ujin e Ftohtë në qytetin e Vlorës.Shëtitorja buzë detit është rindërtuar vitin e fundit,

 • E vërteta e mosdeklarimit Vlahutin sqaron

  Ambasadorja e Bashkimit Europian në Tiranë, Romana Vlahutin ka pranuar se nuk ka bërë deklarimin e plotë përfundimtar të pasurisë për shkak se ka ndryshuar adresë, pasi lëvizi nga Zagrebi në Tiranë.Në një sqarim publik të Delegacionit të BE

 • Opozita kërkon qeveri teknike Pesë gjëra që kuptuam

  Kryetari i opozitës Lulzim Basha bëri thirrje, të martën, për krijimin e një qeverie teknike, të cilën e quajti garancinë e vetme për të organizuar zgjedhje të ndershme dhe të lira.Zoti Basha u shpreh se kërkesa e tij është e pandryshueshme

 • Ilir Meta përjashton qeverinë teknike, por jo tamam

  Pas Kryeministrit Rama, reagoi edhe Kryeparlamentari Ilir Meta mbi propozimin e Kryetarit të opozitës Lulzim Basha për krijimin e një qeverie teknike. Kreu i Kuvendit dhe i LSI-së Ilir Meta ndër të tjera pohoi se:

 • Kryeministri e merr joseriozisht kërkesën për qeveri teknike

  Kryeministri Edi Rama hodhi poshtë, të martën paradite, mundësinë për zëvendësimine e qeverisë së tij me një qeveri teknike. Zoti Rama reagoi, me një postim në rrjetet sociale, ndaj kërkesës së Kryetarit të PD-së Lulzim Basha për krijimin e një qe

 • Basha kërkon qeveria teknike Pikat kryesore të deklaratës

  Kreu i Partisë Demokratike Lulzim Basha kërkoi formimin e një qeverie teknike për ta përgatitur vendin për zgjedhje të lira dhe të ndershme.Në një bashkëbisedim me gazetarët, paraditen e të martës, Zoti Basha u shpreh se Kryeministri Rama p

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

8 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama