Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Dorëheqja e Ilir Kernit 4 gjëra që mund të kuptohen

  Emërimi, në tetor 2013, i Ilir Kernit në krye të Teatrit të Operës dhe Baletit ishte jo vetëm një nga emërimet e para të Kryeministrit të sapozgjedhur Rama, por ndër të paktat që u paraqit në publik me një

 • Romana Vlahutin fshehu pasurinë në Kroaci

  Ambasadorja e BE-së në Tiranë Romana Vlahutin është hetuar në Kroaci për mosdeklarim të pasurisë, bën me dije TV Klan.Në një raport të Komisionit për Përcaktimin e Konfliktit të Interesit--institucioni kroat për deklarimin e pasurisë së zyr

 • Dorëheqja e Ilir Kernit 4 gjëra që mund të themi

  Emërimi, në tetor 2013, i Ilir Kernit në krye të Teatrit të Operës dhe Baletit ishte jo vetëm një nga emërimet e para të Kryeministrit të sapozgjedhur Rama, por ndër të paktat që u paraqit në publik me një

 • Shitja e Bankers Petroleum shtyhet për në shtator

  Kompania kineze Geo-Jade nuk do të mund të blejë kompaninë e nxjerrjes së naftës Bankers Petroleum përpara shtatorit 2016.Bankers Pentroleum njoftoi se shkak për shtyrjen e afatit është bërë mosaprovimi nga qeveria kineze, që ka vendosur të

 • Humbëtira në rritje e defiçitit tregtar

  Shifrat e tregtisë së jashtme të vendit në qershor 2016, të publikuara nga INSTAT, paraqesin situatën e rëndë të krijuar nga efekti i përbërë i uljes së çmimeve të lëndëve të para dhe nga falimentimi i një prej prodhuesve më të mëdhenj industrialë

 • Kthimi i lojës së kuponit tatimor Tre gjëra që kuptuam

  Ministri i Financave shpalli fillimin, në datën 1 gusht, të lojës së dytë promocionale të kuponit tatimor. Qëllimi i lojës është të nxisë qytetarët të kërkojnë kuponët tatimorë për blerjet e tyre, të cilët mund t'i përdorin si "biletë" për të marr

 • Drejtësi në Bizant reflektime mbi baballarët e reformës në drejtësi

  Drejtësia shqiptare nuk funksionon siç duhet të funksiononte për t'u siguruar një jetë të sigurtë dhe të ndershme qytetarëve--të gjithë bien dakord: për këtë gjë, do të duhej një reformë.Një ndër problemet kryesore të drejtësisë sonë është

 • Tolloni i karburantit: Qeverisja teatrale dhe klienteliste

  Policia ka vendosur që menaxhimin e karburantit për makinat e saj ta bëjë përmes një tolloni elektronik karburanti. Deri më sot përdoreshin tollonat letër. Ministria bënte një marrëveshje me kompaninë e tregtimit të naftës dhe pastaj ju shpërndant

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama