Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Bashkia Tiranë, komunalja, ekonomia dhe marijuana

  Pak ditë më parë, Kryebashkiaku i Tiranës Erion Veliaj postoi në rrjetet sociale pllakatën e mëposhtme, e cila përcjell mburrjen e argumentuar shkencërisht se, si pasojë e politikave të Bashkisë Tiranë, është rritur me 16 për qind vlera e shtëpive

 • Mblidhet Komisioni i Posaçëm i Reformës në Drejtësi

  Pas hyrjes në hyqi të ndryshimeve kushtetuese më 11 Gusht, Komisioni i Posaçëm i Reformës në Drejtësi u mblodh sot për të diskutuar shtatë projekt ligjet që shoqërojnë ndryshimet kushtetuese dhe rregullojnë institucionet e reja.Partia demok

 • Krenar edhe pse injorant?!

  6 vite më parë
  Krenar edhe pse injorant?!

  Nuk kam qënë ndonjëherë tifoz i madh i futbollit dhe as tiranas safi. E, megjithatë, kur pashë në media shkatërrimin e fasadës së stadiumit në Tiranë, ndjeva keqardhje. Sikur ishim mësuar me të, sa herë që kalonim andej pari.Të njejtën keqa

 • Krenar edhe pse injorant!?

  6 vite më parë
  Krenar edhe pse injorant!?

  Nuk kam qënë ndonjëherë tifoz i madh i futbollit dhe as tiranas safi. E, megjithatë, kur pashë në media shkatërrimin e fasadës së stadiumit në Tiranë, ndjeva keqardhje. Sikur ishim mësuar me të, sa herë që kalonim andej pari.Të njejtën keqa

 • Qeveria rilindase: Karvani i Marijuanës

  Tashmë e gjithë Shqipëria është e mbjellë me marijuanë, nën kujdesin dhe mbrojtjen e drejpërdrejtë të qeverisë. Këtë e konfirmojnë në mënyrë të përsëritur raportime nga shërbimet policore të vendeve të Bashkimit Europian, tregjet e të cilave po pë

 • Marjuana tashmë është bimë shtëpiake

  Fotot e mëposhtme janë nga Llakatundi i Vlorës. Sikurse shihet, oborret e shtëpive janë të mbjella me marjuanë e cila duket nga çdo anë që të hedhësh vështrimin.Duket se Shqipëria tashmë është një tokë pa ligj dhe rend.

 • Policia italiane nxjerr zbuluar policinë shqiptare

  Mjaftojnë pak të dhëna për të kuptuar sa të dështuara apo fallco janë përpjekjet e policisë shqiptare në luftën kundër drogës. Pak gramë drogë këtu e pak atje janë rezultatet e përditshme të punës së saj, edhe këto sa për të krijuar pak propaganda

 • Fasada e Bosios si hyrje për apartamentet lukoze të klientëve të Ramës

  Ndërtimi ka qenë tema kryesore politike e dy javëve të fundit. Me reformën në drejtësi në xhep, Edi Rama ka përdorur rrjetin social për të na bombarduar nga plazhi qeveritar në Dhërmi me plane të reja ndërtimi, pjesa më e madhe e të cilave janë pë

 • Lëvizje masive e ish-muxhahedinëve iranianë nga Iraku në Shqipëri

  Në një komunikim administrativ të datës 13 gusht të drejtuesve të Kampit Liri (Liberty Camp) në Bagdad, bëhet e ditur se gjatë dy javë të fundit u realizua një lëvizje masive e ish-muxhahedinëve iranianë nga Bagdadi në Shqipëri.Lëvizja ësht

 • Vitrina sbehet dyqan

  6 vite më parë
  Vitrina sbëhet dyqan

  Sikurse të gjithë ata që dinë shkrim e këndim - ose shkrim edhe më mirë se këndim - edhe protagonistët e jetës politike në Tiranë nxjerrin dhe përditësojnë rregullisht statuset e tyre në Facebook.Nga Facebook-u, këto statuse e gjejnë pastaj

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

7 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama