Treguesi ekonomik

Treguesi ekonomik

Statistikat ekonomike janë duke përdorur metoda të reja shkencore të grumbullimit dhe përpunimit të informacionit që lejojnë interpretimin e fenomeneve shoqërore-ekonomike. Vrojtimet me zgjedhje të përqasura më kërkesat e Komunitetit Europian, kanë bërë të mundur dhënien e informacionit për sektorin real në tërësi. Që nga viti 1998 Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve, bën pjesë në Programin Kombëtar Statistikor. Kjo anketë është më e rëndësishme për grumbullimin, përpuminin dhe publikimin e të dhënave ekonomike bazuar në aktivitetin dhe madhësinë e ndërmarrjeve. INSTAT iu ofron përdoruesve çdo vit karakteristikat dhe rezultatet kryesore të ekonomisë shqiptare nëpërmjet treguesve, të cilët për mënyrën e llogaritjes së tyre, bëhen të krahasueshme në nivel ndërkombëtar. INSTAT ka bërë kujdes për zhvillimin dhe përsosjen e statistikave afatshkurtëra, duke llogaritur e publikuar një seri indeksesh si Indeksi i çmimeve të konsumit, Indeksi i kushtimit në ndërtim, Indeksi i çmimeve të prodhimit, Indeksi i Vlerës së njësisë për tregtinë e jashtme , Indeksi i shitjeve, Indeksi i tregtisë me pakicë.

 • INSIG, ne shitje per te shpetuar buxhetin

  Kompania shteterore INSIG do te dale serish ne shitje, tenderi i se ciles pritet te zhvillohet ne fund te muajit korrik. Lajmin e konfirmon Ministria e Financave, e cila ka shpallur nisjen e procesit per shitjen e 100 per qind te aksioneve. “eshte bere njoftimi zyrtar, ku ftohen kompanite qe kane interes te blejne aksionet e INSIG-ut, proces qe mbyllet brenda ketij viti”, thane burime zyrtare

 • Nafta e 'Albpetrolit', me çmim burse

  Produktet e kompanise shteterore te naftes, 'Albpetrol', do te shiten me çmim burse, duke synuar rritjen e te ardhurave per shoqerine qe eshte ne prag privatizimi. Aktualisht, kompania operon me çmime fikse teper te uleta, te cilat vendosen dhe rishikohen me kontrate, ndersa me rregullin e ri, do t’i shese sipas çmimit te burses, qe aktualisht eshte i larte, rreth 75 dollare per fuci.

 • Shperthimi i 'Bubullimes' zbulon rezerva te reja nafte

  Kompania 'Albpetrol' sh.a, ne bashkepunim me kompanine e huaj 'Banker’s petroleum', ka arritur te realizoje mbylljen e pusit “Bubullima 14”, qe disa jave me pare i mori jeten kryeinxhinierit te repartit te Avaro-Shpetuesve dhe rrezikoi jeten e disa specialisteve te tjere. Nga studimi qe u be per riparimin e kesaj avarie u zbulua se ne zone ka ende rezerva te naftes qe mund te shfrytezohen me

 • Liberalizimi, 4 milione euro me pak ne arkat e ambasadave

  Nese Shqiperia ia del te permbushe me sukses procesin e liberalizimit te vizave, ky do te jete nje lajm i mire jo vetem per faktin qe shqiptaret do te mund te udhetojne lirisht ne vendet e Bashkimit Europian, por edhe per sa i perket kostove qe qytetaret marrin persiper pergjate procesit te aplikimit.

 • Rritja e pensioneve, hyn ne fuqi vendimi

  Ndryshe nga vitet e meparshme, vendimi per rritjen e pensioneve deri me 10 per qind ka hyre ne fuqi ne kohe rekord, brenda 24 oreve nga miratimi ne Keshillin e Ministrave. Ne daten 1 korrik, ne Fletoren Zyrtare eshte botuar vendimi i qeverise, duke i hapur rruge fillimit te procedurave per shperndarjen e fondeve.

 • Bode paralajmeron shkurtime

  11 vite më parë
  Bode paralajmeron shkurtime

  Ministri i Financave paralajmeron shkurtime masive te shpenzimeve per pjesen e mbetur te vitit. Shkak jane te ardhurat e pamjaftueshme ne buxhet nga tatimet dhe doganat, por edhe nga presioni nderkombetar. I gjendur ne Kuvend per te dhene shpjegime rreth vendimit te fundit te qeverise per rritjen e pensioneve, kreu i Financave, Ridvan Bode, ka theksuar planin e ri te reduktimit te deficitit buxhet

 • FMN ne Tirane, per reduktimin e buxhetit

  Nje mision i Fondit Monetar Nderkombetar, i kryesuar nga Gerwin Bell, do te mberrije ne Tirane javen e ardhshme, per te pare nga afer parametrat e rinj te buxhetit 2010. Burime zyrtare nga te dyja kampet konfirmojne viziten, e cila behet ne kuader te monitorimit te treguesve makroekonomike dhe rekomandimeve te lena ne muajin mars te ketij viti. Sakaq, Kryeministri Sali Berisha pritet te beje publi

 • Efektet e borxhit ne euro te Qeverise

  Javen e ardhshme Qeveria synon qe te emetoje nje bono ne euro nga bankat e nivelit te dyte ne vend. Vlera e synuar eshte ajo e 25 milione eurove. Kjo iniciative e fundit e Financave vleresohet nga kendveshtrime te ndryshme. Sipas deputetit te Partise Demokratike, Sybi Hida, ne treg ka nje likuiditet te bollshem per te perballuar nje hua ne nivele te tilla.

 • Zhvillimi i tregtisë me pakicë, Shqipëria e 12-ta

  Vend i vogel, mundesi te medha. Keshtu e ka nisur studimin e saj kompania amerikane e konsulencave A.T. Kearney, e cila per te nentin vit publikoi Indeksin Global te Zhvillimit te Tregtise me pakice, ku Shqiperia perfshihet per here te pare. "Recensioni global ka ndryshuar panoramen dhe ka lene pas tregje te vegjel, por te veçuar ne nje pozicion relativisht me te mire.

 • Borxh 25 milione euro per paga e pensione

  Caktohet data e zhvillimit te ankandit per emetimin e eurobondit me vlere 25 milione euro. Banka e Shqiperise njoftoi dje per procesin e radhes te shitjes te borxhit qe kerkon te marre qeveria, ne daten 30 qershor, ne diten kur qeveria do te komunikoje zyrtarisht rritjen e pagave dhe pensioneve, vendim qe hyn ne fuqi nje dite me pas, me 1 korrik.

 • Plan i keq, por tjetër s’ka !

  Opozita shqiptare kritikoi keto dite qeverine per planin e saj per te marre nje hua te re nga bankat e nivelit te dyte. Ne nje deklarate per median, nenkryetari i Grupit te PS, Eduard Shalsi, tha se ky fakt provon me se miri se financat publike shqiptare, ndryshe nga sa thote kryeministri dhe ministri i Financave, jane vertet ne dite te hallit dhe se do t’i shtoje nje borxh te ri prej 100 eurosh

 • Hotel Dajti rrit pensionet?

  11 vite më parë
  Hotel Dajti rrit pensionet?

  Manovrat financiare te qeverive shqiptare me qellim arritjen e objektivave politike apo permbushjen e nevojave te atyperatyshme nuk jane diçka e re. Privatizimet e realizuara ne kohe zgjedhjesh e ne kohe paqeje, dhuratat koncesionare per nje euro, prezantimet e buxheteve shtese dhe te paketave fiskale, apo dhe huate me interesa vrastare, jane nder instrumentet tashme konvencionale te permbushjes

 • Kriza, shteti nis fushaten e privatizimeve

  Hidhet hapi i pare drejt privatizimit total te prones shteterore. Qeveria mori dje vendimin per procedurat e reja te shitjes se aseteve dhe objekteve, te cilat jane ne zoterim te shtetit. Vendimi permban me detaje te gjitha procedurat qe duhet te ndjekin institucionet qendrore dhe vendore, si dhe ish-pronaret e truallit, te cilet do te kene rol te rendesishem gjate zhvillimit te ankandit.

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama