Treguesi ekonomik

Treguesi ekonomik

Statistikat ekonomike janë duke përdorur metoda të reja shkencore të grumbullimit dhe përpunimit të informacionit që lejojnë interpretimin e fenomeneve shoqërore-ekonomike. Vrojtimet me zgjedhje të përqasura më kërkesat e Komunitetit Europian, kanë bërë të mundur dhënien e informacionit për sektorin real në tërësi. Që nga viti 1998 Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve, bën pjesë në Programin Kombëtar Statistikor. Kjo anketë është më e rëndësishme për grumbullimin, përpuminin dhe publikimin e të dhënave ekonomike bazuar në aktivitetin dhe madhësinë e ndërmarrjeve. INSTAT iu ofron përdoruesve çdo vit karakteristikat dhe rezultatet kryesore të ekonomisë shqiptare nëpërmjet treguesve, të cilët për mënyrën e llogaritjes së tyre, bëhen të krahasueshme në nivel ndërkombëtar. INSTAT ka bërë kujdes për zhvillimin dhe përsosjen e statistikave afatshkurtëra, duke llogaritur e publikuar një seri indeksesh si Indeksi i çmimeve të konsumit, Indeksi i kushtimit në ndërtim, Indeksi i çmimeve të prodhimit, Indeksi i Vlerës së njësisë për tregtinë e jashtme , Indeksi i shitjeve, Indeksi i tregtisë me pakicë.

 • Falimentimi i Lehman trondit bursat

  Tregjet kryesore të Azisë kanë shënuar rënie për shkak të trazirës financiare që shënoi falimentimi i njërës prej bankave më të mëdha investuese, Lehman Brothers. Indeksi Nikei në bursën e Tokios ka rënë me mbi 4.5 përqind. Në Korenë e Jugut, indeksi kryesor ra me mbi 5 përqind. Në Australi vlera e aksioneve ra me mbi 2.7 përqind dhe rënie të ngjashme pati dhe në Zeland

 • Ndërtimi në krizë, përgjysmohen investimet

  Sipas statistikave të INSTAT, investimet ranë në 317 milionë euro, nga mbi 710 milionë që qenë në vitin 2006. Në 2007, investimet ranë në nivelin më të ulët të gjashtë viteve të fundit

 • Celulari i katërt, tenderi në tetor

  Tenderi i hapur ndërkombëtar për dhënien e licencës së katërt të telefonisë celulare do të zhvillohet në fillim të muajit tetor. Data nuk është vendosur ende, por zyrtarë të Ministrisë së Telekomunikacioneve pohuan dje, për "Shqip", se pas mbylljes së fazës të shprehjes së interesit, e cila parashikohet në javën e dytë të muajit shtator, çdo gjë do të jetë gati për

 • 50 perqind e popullatës përgjithësisht e papunë

  Në Shqipëri ka 1.1 milionë njerëz të aftë për punë, ndërsa në Sistemin e Sigurimeve Shoqërore ka vetëm 397 mijë të punësuar të regjistruar, por qeveria këmbëngul se papunësia në vend është vetëm 13.2%, një kuotë që gjatë viteve të fundit ka qëndruar e pandryshuar e që e bën Shqipërinë të krahasueshme me shumë vende Europiane. Statistikat zyrtare janë disi habit

 • Leku mbyll javen ne renie

  12 vite më parë
  Leku mbyll javën në rënie

  Leku shqiptar mbylli javën e kaluar me dobësim të lehtë, duke i dhënë fund efekteve sezonale që shkaktohen nga turistët dhe emigrantët dhe që zakonisht gjatë verës sjellin forcimin e monedhës vendëse. Largimi i emigrantëve dhe turistëve si dhe rrallimi i ankandeve për bono thesari duket se rënduan mbi kërkesë-ofertën për lekë në treg.

 • Taksat e reja per kete vit

  12 vite më parë
  Taksat e reja për këtë vit

  Kryeministri Sali Berisha deklaroi dje ulje të mëtejshme të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore duke filluar nga viti i ardhshëm, por kjo masë nuk është raportuar te Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe një vendim konkret që të sanksionojë uljen, nuk ekziston. “Ndryshimet tona në politikën fiskale gjatë vitit 2008 do të jenë të vogla.

 • Rrogat, rritja shtyhet në shtator

  Vendimi i qeverisë për rritjen e pagave i nxjerrë në fletore zyrtare vetëm pak ditë më parë, ka bërë që rritja e pagave që fillon që në datën 1 korrik do të mund të merret vetëm në shtator. Edhe këtë muaj qeveria nuk ka dhënë asnjë lek për të gjitha shpenzimet e rritura si pasojë e kostos së inflacionit. Nga ana tjetër, për një pjesë të madhe të buxhetorëve rritj

 • Bankat, interesa rekord për të tërhequr emigrantët

  Prej më shumë se 3 javësh, tregu bankar shqiptar është duke përjetuar një rritje fiktive të interesave për depozitat. Lufta për të tërhequr kursimet e emigrantëve në sporteve i ka vënë bankat në një garë që në të vërtetë është e pandershme, pasi asnjë bankë në vend nuk ofron interesa 10 deri në 11 për qind, apo në nivele që janë gati dy herë më shumë se interes

 • Klima e biznesit, dyfishohet korrupsioni

  Shqipëria ka një numër të jashtëzakonshëm medaljesh negative për klimën e biznesit, sipas raportit vjetor të FMN Vendi ynë është përmirësuar në nivelin e përgjithshëm të rrezikut, por korrupsioni i dogji arritjet Shqipëria ka njohur përmirësime të bollshme gjatë viteve të fundit, përsa i përket sigurisë së investimeve, por mbetet vendi më i rrezikshëm në Europë dhe

 • Investimet e huaja asnjë rritje

  Mund të thuhet me plot gojën, që investimet e huaja direkte (FDI) edhe për këtë vit kanë mbetur në të njëjtët nivele. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë të paraqitura në bilancin e pagesave, fluksi i investimeve të huaja llogaritet në vlerën e 119 milionë eurove për 3 muajt e parë të vitit. Sipas shifrave të Bankës së Shqipërisë, edhe për vitin 2007 investime

 • Leku forcohet kundrejt Euros dhe Dollarit

  Dollari amerikan shënoi një ditë tjetër pozitive dje në tregun ndërkombëtar si pasojë e rënies së çmimit të naftës dhe rënies së besimit të investitorëve për të ardhmen e ekonomisë së eurozonës, njoftoi agjencia Reuters.

 • BSH: Do të ketë përsëri rënie të dërgesave të emigrantëve

  Ekonomia shqiptare po ndeshet me shqetësimin e zvogëlimit të remitancave si në vëllim total, ashtu edhe në nivel dërgese për emigrantët. Ekspertë të Bankës së Shqipërisë thanë për gazetën “Korrieri”, se kjo situatë vjen për pasojë të rënies së ritmeve migratore dhe zvogëlimit të gatishmërisë së emigrantëve për të mbështetur financiarisht familjet e tyre në ori

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama