Treguesi ekonomik

Treguesi ekonomik

Statistikat ekonomike janë duke përdorur metoda të reja shkencore të grumbullimit dhe përpunimit të informacionit që lejojnë interpretimin e fenomeneve shoqërore-ekonomike. Vrojtimet me zgjedhje të përqasura më kërkesat e Komunitetit Europian, kanë bërë të mundur dhënien e informacionit për sektorin real në tërësi. Që nga viti 1998 Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve, bën pjesë në Programin Kombëtar Statistikor. Kjo anketë është më e rëndësishme për grumbullimin, përpuminin dhe publikimin e të dhënave ekonomike bazuar në aktivitetin dhe madhësinë e ndërmarrjeve. INSTAT iu ofron përdoruesve çdo vit karakteristikat dhe rezultatet kryesore të ekonomisë shqiptare nëpërmjet treguesve, të cilët për mënyrën e llogaritjes së tyre, bëhen të krahasueshme në nivel ndërkombëtar. INSTAT ka bërë kujdes për zhvillimin dhe përsosjen e statistikave afatshkurtëra, duke llogaritur e publikuar një seri indeksesh si Indeksi i çmimeve të konsumit, Indeksi i kushtimit në ndërtim, Indeksi i çmimeve të prodhimit, Indeksi i Vlerës së njësisë për tregtinë e jashtme , Indeksi i shitjeve, Indeksi i tregtisë me pakicë.

 • Buxheti, miratohet tjeter variant me rritje deficiti

  Një tjetër variant i buxhetit të shtetit për vitin 2011 ka hyrë në fuqi më 2 shtator, me botimin në Fletoren Zyrtare. Ndryshe nga i pari, i publikuar më 19 gusht, ku parashikonte një total shpenzimesh...

 • 2013 - Vit elektoral i begatise elektorale

  Vitet qe vijne do te jene vite te mbara te perteritjes ekonomike, duke shenuar rritje per nje sere zerash ne buxhetin e shtetit. Do te shtohen te ardhurat, do te rriten investimet, pagat e pensionet.

 • Pushimet shqiptare, me shtrenjte se BE?

  Nese i keni bere apo doni t’i kaloni pushimet e veres ne Shqiperi, sepse mendoni se nuk keni mjaftueshem para, mund ta keni gabim. Nuk behet fjale per ndonje itinerar kufitar, si bregdeti i Malit te Zi, apo rrethinat teper te qeta te Ohrit.

 • Thesari, shtrengohen fondet per firmat e ndertimit

  Firmat ndertuese vijojne ende te kene probleme me buxhetin e shtetit, per shkak te moslikuidimit te fondeve te prapambetura. Pavaresisht deklaratave te ministrave te Finances dhe Puneve Publike...

 • Celulari 'Plus', investim per shqiptaret

  Kompania 'Plus Communication' sh.a, deklaroi dje se eshte ne procesin e ngritjes se rrjetit per ofrimin e telefonise se levizshme ne perputhje me detyrimet dhe afatet e Autorizimit Individual.

 • Vera shqiptare ngel ne klase

  Që Shqipëria nuk shquhet për vinokulturë të stërholluar, këtë shumëkush e dinte, por që vera vendase mund të rezultojë vetëm pjesërisht e pijshme, kjo përbën një detaj interesant.

 • Nje histori me shume zero

  11 vite më parë
  Nje histori me shume zero

  Shume shqiptareve ende u kujtohet kur ne vitet ’80, propaganda e regjimit komunist perhapi fjale ne te gjithe vendin se ish gjetur thesari i Ali Pashe Tepelenes, i cili po transportohej drejt Tiranes me dy “Zisa te mbushur rrafsh me flori”. Pavaresisht faktit se pesha specifike e arit eshte e tille sa mbushja rrafsh do ta bllokonte çdo lloj kamioni qe dispononte Shqiperia ne ate kohe, pas k

 • Tatimet publikojne emrat e 1013 bizneseve me borxhe

  Ne kohen kur biznesi dhe qeveria po negociojne zbatimin e amnistise fiskale, qe perfshin legalizim asetesh dhe falje gjobash, Drejtoria e Pergjithshme e Tatimeve ka nisur aksionin me te madh ndaj subjekteve qe nuk kane paguar detyrimet. Hapi i pare eshte publikimi i emrave te atyre bizneseve qe kane borxhe ndaj tatimeve ne shuma te ndryshme, si forme presioni per t’i detyruar qe te vetedorezojne

 • Pronat, kompensimi kthehet ne 'ferr'

  Shkrirja e agjencive rajonale neper rrethe e ka kthyer procesin e kthimit dhe kompensimit te pronave nje torture per shume njerez qe kerkojne te drejten e tyre. Problemi qendron te kapaciteti i Agjencise se Kthimit dhe Kompensimit te Pronave, qe nuk i perballon te gjitha flukset, te cilat vershojne nga rajonet e ndryshme te vendit.

 • Kredite e keqija shtojne Viktimat

  Ne mars te ketij viti, prirja rritese e kredive me probleme u ngadalesua, çka zgjoi shpresat per nje permiresim te situates se huamarrjes bankare dhe ulje te presionit te grumbulluar qe nga fillimi i vitit 2009. Drejtori i Raiffeisen Albania, Oliver Whittle, deklaroi per agjencine Reuters se vleresohej qe kredite e keqija kishin arritur kulmin dhe pritej te uleshin. Stabiliteti i ruajtur edhe gja

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama