Rilindja Kombëtare

Rilindja Kombëtare

Rilindja Kombëtare Shqiptare, së cilës i kushtohet vëllimi i dytë i Historisë së Popullit Shqiptar, është shkruar nga këta autorë: Kreu I është shkruar nga prof. Stefanaq Pollo dhe është ripunuar e është plotësuar nga prof. dr. Kristaq Prifti. Kreu II është shkruar nga prof. dr. Kristo Frashëri. Kreu III/1 e 2 janë shkruar nga prof. dr. Petrika Thëngjilli. Pjesa Kryengritja e vitit 1847 në Shqipërinë e Jugut e Kreut III/2 është shkruar nga prof. Aleks Buda. Kreu III/3, 4 e 5 dhe Kreu IV janë shkruar nga prof. Aleks Buda. Kreu V është shkruar nga prof. dr. Kristo Frashëri. Kreu VI është shkruar nga prof. dr. Hysni Myzyri. Krerët VII e VIII janë shkruar nga prof. dr. Kristaq Prifti. Kreu IX/1 është shkruar nga këta autorë: Pashko Vasa (1825-1892) nga prof. dr. Jorgo Bulo; Sami Frashëri (1850-1904) nga prof. Zija Xholi; Shtypi nga prof. dr. Kristaq Prifti; Lëvrimi i gjuhës shqipe dhe përhapja e shkrimit shqip nga prof. Shaban Demiraj dhe prof. dr. Kristaq Prifti. Kreu IX/2 është shkruar nga këta autorë: Letërsia nga prof. dr. Jorgo Bulo; Folklori dhe folkloristika nga prof. dr. Agron Xhangolli; Artet figurative nga prof. dr. Dhorka Dhamo; Teatri dhe muzika nga prof. dr. Josif Papagjoni. Kreu X është shkruar nga prof. dr. Kristaq Prifti. Krerët XI, XII e XIII janë shkruar nga prof. dr. Gazmend Shpuza. Kreu XIV është shkruar nga prof. Stefanaq Pollo dhe është plotësuar nga prof. dr. Kristaq Prifti. Redaktimi shkencor i vëllimit të dytë është bërë nga prof. dr. Kristaq Prifti. Në hartimin e këtij vëllimi është pasur parasysh botimi Historia e Shqipërisë, vëllimi i dytë, Tiranë, 1984.

Rilindja Kombëtare dhe veçoritë e saj dalluese

Periodizimi i lëvizjes kombëtare

Periodizimi i levizjes kombetare

Epoka e Rilindjes dhe lëvizja kombëtare që u zhvillua gjatë saj përbëjnë një proces unik e tërësor. Megjithatë, sikurse është pranuar në historiografinë shqiptare, ajo ndahet

22 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Faktori ndërkombëtar

  Faktori nderkombetar

  Lufta për çlirimin kombëtar, për formimin e një shteti të bashkuar shqiptar, ashtu si në vendet e tjera të Ballkanit, edhe në Shqipëri nuk mund të zhvillohej jashtë ndikimit të Fuqive

  22 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Tradita historike

  Tradita historike

  Rilindja trashëgoi nga shekujt e mëparshëm një pasuri të çmuar historiko-kulturore, me vlera morale e politike, mbi të cilën ajo u mbështet dhe të cilën e zhvilloi më tej në një

  22 vite më parë | Lexo më shumë »

Lëvizja Politike Kulturore në Shqipëri pas shpalljes së Kushtetutës Turke (1908 – 1910)

Kongresi i Dytë i Manastirit (2-3 prill 1910)

Kongresi i Dyte i Manastirit (2-3 prill 1910)

Në këtë gjendje të acaruar të marrëdhënieve shqiptaro-turke, kur konflikti me xhonturqit për çështjet e kulturës shqiptare kishte arritur kulmin e tij, atdhetarët shqiptarë mblodh&eum

22 vite më parë | Lexo më shumë »

Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë

Rëndësia historike e Shpalljes së Pavarësisë

Rendesia historike e Shpalljes se Pavaresise

Shpallja e Pavarësisë ishte një akt me rëndësi jetike për popullin shqiptar. Ajo, nga njëra anë, mbylli një epokë të tërë luftërash e përpjekjesh shekullore për të h

22 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë

  Shpallja e Pavaresise se Shqiperise

  Fitoret e rrufeshme të shteteve ballkanike i detyruan Fuqitë e Mëdha të rishikonin vendimin e tyre për të mos lejuar ndryshimin e status quo-së në Ballkan. Qysh në fund të tetorit në rrethet dipl

  22 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Lufta e Parë Ballkanike dhe Shqipëria

  Lufta e Pare Ballkanike dhe Shqiperia

  Lufta e Parë Ballkanike, përderisa drejtohej kundër Turqisë dhe kishte për qëllim bashkimin kombëtar të popujve ballkanikë, objektivisht kryente një funksion përparimtar. Por ajo u drejtua nga qa

  22 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama