Objekt kulti dhe bekues i Trashegimise tone mitike. Shqiponja dykrenare dhe Dielli.
Ne vazhdimesine mijravjecare te Etnise Tone jane praktikuar vula (blata) per te shenjteruar Buken, ushqimin. Ne fondet e artefakteve arkeologjike te paraardhesve tone ruhen disa vula rituale (bekimi) ne forme  cilindrike prej balte qe u perdoren qe ne mijvjecarin e dyte para eres se re nga paraardhesit tone. Po publikojme kete vule (blate druri) me simbolin: Shqiponje dykrenare e dyzuar (ne dy drejtimet) qe ka ne qender Dilellin – kult i lashte i popujve e edhe i Iliro – Shqiptareve.
– Ky simbol: Shqiponje dykrenare objekt kulti e me ngarkesa mitologjike eshte pjese e trashegimise tone shpirterore dhe materiale.

Objekt kulti dhe bekues: Shqiponja Dykrenare

– Eshte e pa restauruar dhe ende ka pjese brumi nga perdorimi ne bekimin e bukeve te riteve ose te “Bukes se Re”, kur gatuahej buka e pare nga gruri ose misri i ri, si i themi: “Buka e Lamit te Pare”.
– Shenimi dhe foto: Jaho Brahaj.