Jackson Pollock

11 Mars 2023

Vepra e piktorit amerikan Jackson Pollock “Number 17A” është e rëndësishme sepse mishëron lëvizjen abstrakte ekspresioniste të mesit të shekullit të 20-të. Artisti e ka realizuar në vitin 1948 dhe përfaqëson teknikën karakteristike që është zhvilluar gjatë kësaj periudhe. Në pamje të parë piktura me përmasa 112 × 86,5 cm duket kaotike, me një mungesë të dukshme strukture ose formash të dallueshme. Megjithatë, pas një inspektimi më të afërt, ajo zbulon një mori tekstesh, formash dhe ngjyrash që përcjellin një ndjenjë të rendit dhe kompleksitetit.

Një nga karakteristikat e tij më të habitshme është përdorimi i ngjyrës. Dominojnë një sërë tonesh, duke përfshirë kafen, të zezën, grinë dhe të bardhën. Këto ngjyra krijojnë një ndjenjë thellësie dhe dimensioni, si dhe një humor të zymtë që përshkon të gjithë veprën. Sidoqoftë, të shpërndara në të gjithë pikturën më të theksuara janë ngjyra si e kuqja, bluja dhe e verdha. Këto nuanca të gjalla ofrojnë një ndjenjë energjie dhe gjallërie që bie në kontrast me tone më të ndrydhura dhe përbëhet nga vija të holla, pika dhe spërkatje ngjyrash, të shtresuara njëra mbi tjetrën për të krijuar një sipërfaqe të pasur dhe komplekse.

Një veçori tjetër e rëndësishme e projektit është mënyra se si u krijua. Pollock e vendoste kanavacën në dyshemenë e studios së tij dhe më pas pikonte dhe spërkaste me bojë mbi të, duke përdorur një sërë mjetesh për të krijuar tekstura dhe modele të ndryshme. Ky proces e lejoi atë të krijonte një vepër pa ide apo plane të paramenduara dhe e lejoi që piktura të evoluonte në një mënyrë spontane dhe organike.

Jackson Pollock

Fillimisht pikturat me pika të Pollock nuk ishin të njohura, kështu që ato u nënvlerësuan në tregjet e artit dhe ai nuk kishte shitur një vepër për më shumë se 10,000 dollarë. Ai u shfaq në një artikull të revistës ‘Life’ të vitit 1949 gjë që e ndihmoi artistin të bëhej i njohur gjerësisht. Revista botoi një histori duke pyetur: “Jackson Pollock: A është ai piktori më i madh i gjallë në Shtetet e Bashkuara?” Sot kjo pikturë është e pesta më e shtrenjta në botë dhe u ble për 200,000,000 dollarë në shtator 2015 nga biznesmeni dhe producenti David Geffen.

Gazeta Ekspres, Prishtine