Nga: Ajet Nallbani.

Në shekullin XIX si pasojë e rritjes së shpejtë të popullsisë qytetare, shtëpia beratase me çardak ashtu si në përgjithësi banesa qytetare shqiptare, pësoi një sërë ndryshimesh arkitektonike të rëndësishme.

Çardaku i shtëpive të ndërtuara sidomos në vende kodrinore me sipërfaqe të kursyera nisi të mbyllet dhe, ndërsa mjediset e banimit filluan të shtohen, vëllimi i tyre nisi të zvogëlohet.