24 Mars 2024

Diamantet janë materiali më i shtrenjtë në Tokë dhe gjetja e një të tilli në natyrë është mjaft e vështirë.  Për mijëra vjet , njerëzit kanë gërmuar thellë në Tokë në kërkim të diamanteve, duke krijuar disa nga gropat më të mëdha në botë nga Rusia dhe Afrikën e Jugut që zbresin deri në 625 metra nën tokë. Procesi intensiv ka ndikim si në natyrë ashtu edhe në njerëz, me kushte dhe praktika të rrezikshme pune që dëmtojnë ekosistemet. Por miniera nuk është mënyra e vetme për të marrë diamante.

Diamanti i parë i rritur në laborator (LGD) u prodhua në vitet 1950, sipas International Gem Society , dhe teknologjia ka vazhduar të zhvillohet, duke u mundësuar laboratorëve të rrisin kristale me cilësi të çmuar me çmime të përballueshme – deri në 80% më lirë – pa qëndrueshmërinë dhe shqetësimet etike të minierave.

Rritja artificiale e diamanteve do të thotë që ju mund të sillni prodhimin e diamanteve në vendet më të papritura – duke përfshirë shkretëtirën. Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) janë lider global në importet dhe eksportet e diamanteve, por nuk ka asnjë minierë diamanti.