4 Nentor 2022

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Kulturë dhe Shkencë (UNESCO) po përdor imazhe satelitore për të monitoruar shkatërrimin e pronës kulturore dhe trashëgimisë botërore gjatë ofensivës së Rusisë në Ukrainë, raporton AFP.

Që nga fillimi i pushtimit më 24 shkurt, UNESCO ka regjistruar dëmtime në 207 objekte kulturore: 88 objekte fetare, 15 muze, 76 objekte me rëndësi historike ose artistike, 18 monumente dhe 10 biblioteka.

“Situata është e keqe dhe ndoshta do të përkeqësohet,” u tha gazetarëve Krista Pikkat, drejtoresha e UNESCO-s për kulturën dhe urgjencat. Ajo shtoi se asnjë nga shtatë vendet ukrainase në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s nuk është prekur deri më tani.

Përcaktimi i ndryshimit para dhe pas një sulmi

Të dhënat e përmendura UNESCO i përpilon në bashkëpunim me shërbimin e OKB-së për analizimin e imazheve satelitore – UNOSAT. Bazuar në raportet nga Ukraina, UNESCO i dërgon UNOSAT një listë të vendeve potencialisht të dëmtuara dhe kërkon imazhe satelitore nga të tjerët, dhe një ekip ekspertësh përcakton ndryshimin para dhe pas sulmit.

“Ndoshta, në afat të gjatë, ambicia do të ishte zgjerimi i punës përtej Ukrainës dhe përdorimi i këtij mjeti globalisht,” tha Pikkat.

UNESCO gjithashtu bashkëpunon me muzetë ukrainas për të parandaluar grabitjet. Për shkak të gjithë kësaj, mundësia e transferimit të koleksioneve të muzeut në vende të tjera gjatë luftës u diskutua me autoritetet ukrainase, por Pikkat tha se ishte një “vendim i vështirë”. Hapi i parë është zhvendosja e objekteve të çmuara në ato pjesë të Ukrainës që janë më pak të prekura nga lufta. /tesheshi.com/