10 Maji 2024

Një studim i ri ka zbuluar se “Porta për në nëntokën” e Siberisë, një krater i madh në permafrost, po zgjerohet me rreth një milion metra kub çdo vit ndërsa akulli shkrihet ngadalë.

Krateri, i njohur si Batagayka, u pa për herë të parë në vitin 1991 në imazhet satelitore të këtij terreni në Yakutia veriore, Rusi, pasi një kodër u shemb.

Shembja zbuloi shtresa të permafrostit deri në 650,000 vjet të vjetra, e cila konsiderohet e dyta më e vjetra në botë. Hulumtimet e reja sugjerojnë se shkëmbinjtë e kraterit po tërhiqen 12 metra në vit për shkak të shkrirjes së akullit.

Shkrirja e përshpejtuar e permafrostit tashmë është zbuluar dhe studiuar në terrenin Arktik dhe nën-Arktik, por sasia e akullit dhe sedimentit që humbet në Batagaika është “jashtëzakonisht e madhe”, thonë studiuesit, duke ia atribuar atë dimensioneve të vetë kraterit.

Meqë ra fjala, vitin e kaluar gjerësia e saj ishte 990 metra, ndërsa dhjetë vjet më parë, 790, që do të thotë se që nga viti 2014 është rritur deri në 200 metra në gjerësi, shkruan Live Science.

Rritja e tij është konfirmuar nga imazhet nga hapësira, të cilat sugjerojnë se sasia e akullit të shkrirë është e barabartë me vëllimin e 14 Piramidave të Mëdha të Gizës.

Batagajka është ende në rritje aktive, thonë studiuesit e studimit, por ka një kufi se sa larg mund të përhapet.

Gjegjësisht, ngrica e përhershme e mbetur në krater është vetëm disa dhjetëra centimetra e trashë, kështu që mundësia e thellimit të mëtejshëm praktikisht është shterur për shkak të karakteristikave gjeologjike të zonës ku ndodhet.