10 Maji 2024

Mona Lisa e Leonardo da Vinçit, portreti më i famshëm në botë, së shpejti mund të ketë një dhomë të vetën në Luvër, njoftoi sot drejtori i muzeut të Parisit, Laurence des Cars.

Kjo masë vjen për t’u dhënë një përvojë më cilësore vizitorëve, shumë prej të cilëve shkojnë në Luvër vetëm për të parë pikturën ikonike.

Është gjithmonë zhgënjyese kur nuk u bën vizitorëve mirëpritjen më të mirë të mundshme, dhe ky është rasti me Mona Lizën,” tha ai.

“Sot më duket se duhet një zgjidhje më e mirë”, shpjegoi ai, duke shtuar se Luvri është në kontakt me Ministrinë e Kulturës për të gjetur zgjidhjet e mundshme.

Luvri u vizitua nga nëntë milionë vizitorë në vitin 2023.

Des Cars thanë se 80% e tyre – 20 000 njerëz në ditë – mblidhen në turma vetëm për të parë buzëqeshjen enigmatike të Mona Lizës, duke bërë shpesh selfie para pikturës.

Mona Lisa është aktualisht e ekspozuar në Salle des Etats të Luvrit, më e madhja e muzeut, në një kuti xhami mbrojtëse, por kryevepra e Da Vinçit ndan dhomën me vepra të mjeshtërve venecianë të shekullit të 16-të. Në anën e kundërt të dhomës varet piktura më e madhe në Luvër, “Dasma në Cana” nga Paolo Veronese.