bangladeshi fragment harte

24 Gusht 2022

Republika Popullore e Bangladeshit (bengalisht: Bāņlādesh lat. Bangladesia) është vend në Azinë jugore. Kjo republikë është krijuar në territorin antik të quajtur Bengali. Bangladeshi kufizohet me Indinë dhe Burmën (tani Mianmar) dhe është fqinje KinësNepalit dhe Butanit.

Republika zë një sipërfaqe prej 143 998 km2 në të cilën jetonë rreth 123,1 milion banorë, nga këta banorë 86% janë mysliman dhe 12% hindus.

Bangladeshi

Si qytete të mëdha (metropole) merret Dhaka – kryeqyteti dhe qytet më i madhë në Bangladesh dhe qendrat/qytetet ChittagongKhulnaRajshahiBarisal and Sylhet.

Në këto qendra gjenden kryesia elektrorale ndërsa në komunat e njësitë tjera gjenden selia e elektoratit.

Zgjedhja e Kryetarit te Republikes dhe e personit në seli bëhehet çdo pesë vite.