Orët, monumentet më të bukura dhe më të famshme të kohës në botë. –

Më i famshëm është londinezi Big Ben, por ka dhe shumë të tjerë, të bukur, ikonikë dhe super fotografuar nga turistë nga e gjithë bota.

Para se të përhapeshin orët e xhepave dhe ato të dorës, ofroheshin në bashku me tingujt e kambanave për të treguar kohën e ditës. Sot mbi të gjitha janë monumente dhe dëshmi të madhe historike, me bukuri arkitekturore, super të famshme dhe të dashura nga turistët. Këto janë orët më të famshme dhe tërheqëse, bizhuteri të e vërteta të mekanikës dhe artit, të shndërruara në simbol të vetë qyteteve në të cilat ato gjenden.

LONDRA – BIG BEN – Është ora për antonomasia, me një melodi tingëlluese që është bërë e famshme botërisht. Në të vërtetë emri është i një zileje që gjendet brenda po aq ikonike sa kulla, por tanimë shtrihet në tërë monumentin, kështu që disa kujtojnë se emri zyrtar i kullës zile që strehon orën është  Elizabeth Tower.

PRAGA – ORA ASTRONOMIKE – Është një nga më të bukurat e planetit dhe simbol i kryeqytetit të Republikës Çeke. Është një monument shkencor i periudhës mesjetare, e përbërë nga tri elemente kryesore: kuadri astronomik, në të cilin përveç orës, përfaqësohen pozicionet e Diellit dhe Hënës; një kuadrat i ulët me 12 medaljone që përshkruajnë muajt e vitit; dhe “Kortezhi i Apostujve”, një mekanizëm që, në goditjen e çdo ore, vë në lëvizje një sërë figurash përfshirë Vdekjen, të përshkruar me një skelet.

VENEZIA – ORA SAN MARCO – Gjendet në sheshin me të njëjtin emër, në majën e kullës së ndërtuar ndërmjet viteve 1496 dhe 1499. Fytyra e orës është prej ari dhe smalt të kaltër, shënon orën, ditën, fazat e hënës dhe zodiakut dhe gjithashtu është e pajisur me një zilkw. Në majë të kullës janë Mori-t e famshme, dy statuja bronzi që godasin orët me një shkop tek një zile e madhe.

BERNE – ZYTGLOGGE – Kulla e orës ishte porta e parë perëndimore e qytetit, e ndërtuar në 1200, ndërsa ora astronomike dhe kambana datojnë në vitin 1530. Doreza e orës mban simbolin e gjelit dhe të Crono-s, Zot i kohës.

MONACO DI BAVIERA – RATHAUS-GLOCKENSPIEL – Kulla e njohur e orës, e vendosur në Bashkinë e Mynihut, me mbi 80 metra lartësi është një kryevepër e vërtetë në stilin gotik. Mban një kambanë simpatik me një Glockenspiel të njohur (fjalë për fjalë “lojë kambanash”), në të cilën ju mund të admironi figura të animuara nga një pajisje mekanike që lëviz 43 kambana dhe 32 të madhësisë natyrale.

GINEVRA – ORA E LULEVE – Është krijuat në 1955 për nder të mjeshtrave të mëdhenj orëbërës të vendit. Me diametër 5 metra dhe rreth 18 në perimetër. Akrepat e minutës, me 2.5 metra të saj, ndoshta janë më të gjatat në botë. Lulet që lartësohen në kuadrat zëvendësohen sipas sezonit, por mekanizmi, siç kërkohet nga përpikëria proverbiale zvicerane, nuk merr minutë, falë një sistemi elektronik të lidhjes satelitore.

MOSCA – KULLA SPASSKAYA – Është pika e hyrjes në anën lindore të Kremlinit dhe është kulla më e rëndësishme e kompleksit. Strehon një orë të famshme, simbol të kryeqytetit dhe një element të rëndësishëm të Vitit të Ri rus: me tingullin e tiktak-ve të saj, përshëndetet e vjetra dhe mirëpritet Viti i Ri. Tradita thotë se duke menduar një dëshirë mes tiktakut të parë dhe të fundit, ajo do të realizohet.

MONTREAL – PORTI I VJETWR CLOCK TOWER – Ndërtesa u përfundua në vitin 1922 dhe arrin një lartësi prej 45 metrash. Është e hapur për vizita në mes të muajit maj dhe shtator dhe për të arritur në krye ju duhet të ngjitni 192 hapa.

KUALA LUMPUR – SULTAN ABDUL SAMAD – Një kullë e vendosur me orën që, me 40 metrat lartësi, është një nga pikat më të spikatura të horizontit të qytetit. Ndërtesa daton në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe mbikëqyr Dataran Merdeka (Sheshin e Pavarësisë), sheshi kryesor i qytetit, ku festohen ngjarjet më të rëndësishme.

CHIANG RAI, THAILANDIA – CHIANG RAI CLOCK TOWER – Ndërtimi u përfundua në vitin 2008 dhe është punë e projektuesit Chalermchai Kositpipat. Kulla ka një çati të artë dhe ofron çdo mbrëmje shfaqje të tingujve dhe dritave të dashura shumë nga turistët nga e gjithë bota.