FM: Tirana, “cool”. Por kujdes me betonin në qytetet turistike. –

“Bumi sjell mundësi, por gjithashtu rrezikon, thekson artikulli. Çimento gjithashtu rritet me ekonominë: vendpushimet e ndërtuara mbi shkëmbinjtë rrezikojnë shumë zona arkeologjike pa ndonjë plan ndërtimi…

“Shqipëria e re shikon në të ardhmen, duke ëndërruar Europën.” Kështu e nis artikullin Face Magazine, një ndër revistat e lifestyle dhe turizmit më e njohur në Itali.

“Është larg 8 gushti i vitit 1991, kur anija Vlora zbarkoi në portin e Barit, ngarkuar me 20 mijë shqiptarë. Sot, shqiponjat e mëdha, simboli i vendit, fluturojnë lart. Ka tri fusha kryesore ku ju mund të admironi shtëpitë e pikturuara: pas Urës së Tabakëve, tek sheshi Willson ne fund te Bllokut dhe Sheshi Zogu i Zi”.

E kaluara është një kujtesë e largët. E vetmja reminishencë është xhamia Muradie, një ish kishë bizantine konvertuar nga osmanët në 1537. Blloku është simbol i Tiranës së re. Këtu jetonin zyrtarët e regjimit komunist, sot është një varg i gjatë me bare dhe kafene, restorante dhe dyqane të modës.”- thuhet në artikull.

Tatimi i ulët dhe disa rregulla burokratike kanë sjellë shumë italianë dhe evropianë në vend. Në Shqipërinë e re, lulëzon turizmi, në sajë të çmimeve të ulëta, plazhet e bukura dhe kureshtje për të zbuluar një destinacion i ri” – citon artikulli.

“Bumi sjell mundësi, por gjithashtu rrezikon, thekson artikulli. Çimento gjithashtu rritet me ekonominë: vendpushimet e ndërtuara mbi shkëmbinjtë rrezikojnë shumë zona arkeologjike pa ndonjë plan ndërtimi. Shqipëria më autentike mbetet kështu me qytetet historike të Gjirokastrës dhe Beratit, sitë të Trashëgimisë Botërore Unesco, me Përmetin dhe banjot e Bënjës dhe Luginës së Valbonës, e “mrekullia e Alpeve Shqiptare”, siç e quajnë shqiptarët.