Ballinë Arke (sendeku, baule) e gdhendur, e dëmtuar, e pa vlerësuar dhe e ruajtur pa kujdes, gjysma e dytë e shek. XIX.
Dallohet gdhendja e simbolit kultik të shqiponjës dykrenare, që është edhe embleme e Flamurit tonë Kombëtar.
Tradita e punimit te drurit dhe gdhendja artistike e tij ka  qene e gjalle nder breza tek shqiptaret.

Per kete kujtojme ikonostaset e kishave shqiptare qe vecoheshin ne Ballkan per mjeshterine dhe per figurat floreale (bimesise) shenjat religjioze dhe per figurat nga mitologjiaia jone e lashte.

Po bashkangjisi dhe dy foto: 1. Fragmen gdhendje druri nga nje konostas, dale nga duart e mjeshterve tone,

2. “Grua apo Zane?” Fragmente nga gdhendja artistike me brisk ne nje furke druri te fillimit shek. XX, nga krahina e Laberise (Zhulat).

Pergatiti: Kurt Farka.