Nje fibul bronxi e zbuluar dikur ne varrezen e Kalase se Dalmaces, Koman para me shume se  20  vitesh nga arkeologia Hena Spahiu. I takon shek VI-VIII. Ne foto paraqitet mbas restaurimit, qe u be ne Laboratorin e Konservimit dhe Arkeometrise, te Institutit te Kultures Popullore.
Per restaurimin e saj eshte bere maksmalja e mundshme qe rekomandon literatura, pra eshte nje restaurim ne nivelin me te larte. Po keshtu eshte punuar edhe me objektet e tjere, te restauruar ne ate laborator. Nuk do t’i pershkruaj nderhyrjet qe u bene, por kudo qe ta dergonit ne laboratoret e restaurimit ne bote, nuk do te benin me shume.


Kane kaluar me teper se njezet vjet nga koha e restaurimit dhe objekti ruhet pa paraqitur asnje problem, pavarsisht mungeses se ajrit te kondicionuar ne parametra qe kerkon konservimi muzeal.

Perkatiti: Frederik Stamati.