Shenimet dhe fotot: Jaho Brahaj.

Restauratori i drurit Bajram Hyseni, qe ne moshe te vogel  hyri ne pune ne nje zdrukthtari. Mjeshterit e drurit. ai ne rinine e hershme i shikonte dhe vleresonte si idhuj. Si rezultat i ndryshmeve te sistemit ekonomik ne vendin tone u detyrua te emigronte ne Greqi.

Restauratori Bajram Hyseni ne Studion e tij.

Me aftesite, dashurine per punen me drurin dhe vullnetin per punen, shpejt e gjeti vetvehen ne pune, here si zdrkthetar marangoz dhe here si mirmbajtes riparues te mobiljevedhe objekteve te tjerate durit; si dyer, tavolina, rafte etj. Por atij ne saje te punes dhe njohurive ju hap rruga per pune te perhershme ne studio riparim –restaurim druri.

Pas qendrimit ne Greqi per periudhen 12 vjecare eshte kthyer ne Shqiperi dhe jeton ne Tirane. Me kursimet arriti te ndertoi nje studio dhe vazhdon punen si restaurator vetem per objektet prej druri. Jane me qindra dhe mijera objektet, qeai ju ka dhane jete me punen e tij te perkushtuar dhe me dijenite  profesionale. Kur i afrojne per te restauruar objekte te artit arkaik popullor tradicional, ai ndjen nje kenaqesi dhe thote, se shpeshhere ka ndenjur gjithe naten ne vazhdimesi te proceseve, sepse – si thote  ai- nuk mundem te ndahem pa i dhane jete.

     

Foto: Lahuta e resauruar dhe para restaurimit.

Me vjen ke, qe ka pak kujdes per objektet e punuara nga te Paret Tone. Ne Greqi kam pare dhe jam deshmitar se si objekte te tradites shqiptare popullarizohen, reklamohen dhe botohen si objekte greke. Para disa ditesh ju afruan per t’i restauruar disa Lahuta.

Vegla muzikore e lahutes ne vendin tone pothuajse po dalin nga perdorimi i perdtshem, dhe po bahet objekt I rralle. Kete e themi per ato lahuta qe jane punuar (prodhuar) me vjetersi nje shekullore e me shume. Nje shembull me foto te nje lahute te ruajtur ne kushte te mjerueshme ne Malesine e Lezhes, po e publokojme ketu.

Mbetet vetem ti themi Urimin: “Te lumte dora Bajram”. Por ai thote,se kjo lahute me dha kenaqesi. Tregon se ka mbldhur dy tri lahuta te vjetra dhe me to ka krijuar nje minikoleksion.

Shenimet dhe fotot: Jaho Brahaj.