31 Janar 2023

Një afresk në të cilin shfaqet Herkuli, u kthye në Itali të hënën, së bashku me 59 pjesë të tjera të lashta të trafikuara ilegalisht në Shtetet e Bashkuara.

Verën e kaluar, autoritetet amerikane njoftuan se afresku dhe dhjetëra objekte të tjera të trafikuara, të cilat përfunduan në koleksione private në Shtetet e Bashkuara, do të ktheheshin në Itali.

Ndër pjesët më të çmuara që zyrtarët italianë dhe amerikanë u ekspozuan gazetarëve në Romë është një enë me dy doreza, rreth 2600 vjet e vjetër. Gjithashtu është kthyer një kokë e skalitur prej mermeri, e shekullit II para Krishtit, që paraqet perëndeshën Athena.

Italia tha se veprat e kthyera vlejnë më shumë se 20 milionë dollarë (18 milionë euro) në përgjithësi. Afresku, i bërë në stilin klasik të artit Pompeiian, përshkruan Herkulin si një fëmijë duke mbytur një gjarpër.

Sipas një ligji italian të vitit 1909, objektet arkeologjike të gërmuara në Itali nuk mund të largohen nga vendi pa leje nëse nuk janë marrë jashtë shtetit përpara se të miratohej ligji.

Nga KONICA