Te marresh penelin dhe te hedhesh ide mbi telajo ose karton eshte nje nisme shume e guximshme. Mirepo pervoja e diteve te sotme po tregon, se naivizmi ne atet figurative eshte nje zhaner qe po ngjall interesimin e studuesve te artit. Naivistet nuk kane mjeshteri dhe zoterojne pak tekniken, por nga kendveshtrimi tjeter shprehin dhe shpalosin ide me mendimet qe pasqyrojne ne punimet e tyre. Idete e pasqyruara me teknika te ndryshme ne artet figurative jane po aq te vlefshme dhe domosdoshme ne art.

Sot ka ne kryeqytetet e Europes edhe Muze te Artit Naivist. Disa kete zhaner e ngaterrojne me Artin  Arkaik (primitiv) popullor. Po publikojme disa pune te krijuesit Jaho Brahaj. Tema e tij eshte e drejtuar ne ciklin e Te Pareve Tone,  pasqyron kujtesen dhe kultin qe jeton tek Guret e varreve, per brezat qe kane ikur, por qe natyrshem ata bashkejtojne shpirterisht tek ta gjallet. Po ashtu edhe ne pasqyrimin e Trashegimise Tone Kulturore Kombetare, si psh. Cikli i Kreshnikeve – Eposi Shqipetare.

Ne te gjallet kemi nevoje pe ATO, ato nuk kane nevoje per ne. Nje populli ose popullsi po te duash ta shkaterrosh; hiqi kujtesen. Keto punime duan te ruajne me kete forme te thjeshte kujtesen, prej nga vime.

Jaho Brahaj -Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Autor Jaho Brahaj, Malesori.

Autor Jaho Brahaj. motive Gur Varri.

Autor Jaho Brahaj. Nga Varret e Shqiperise se Veriut.

Autor Jaho Brahaj. Motive nga Varret e Shqiperise se Veriut.

Jaho Brahaj, Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Jaho Brahaj, Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Jaho Brahaj, Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Jaho Brahaj, Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Jaho Brahaj, Motive nga Gdhendjet ne Gurvarret, Shqiperia e Veriut.

Kolazhe.

Jaho Brahaj, Kolazh ne leter, Pleshti, Perrallat Popullore.

Jaho Brahaj, Shtriga-Merimange, Kolazh ne leter. Perrallat-Popullore.

Jaho Brahaj, Nga Eposi Shqiptar-Kolazh ne leter Kreshniku (2)

Jaho Brahaj, Nga Eposi Shqiptar-Kolazh ne leter Kreshniku.