24 Shtator 2022

Mijëra iranianë kanë dalë në rrugë në protestë që nga vdekja javën e kaluar të 22-vjeçares Mahsa Amini, e cila u kap në Teheran dhe u dërgua në një “qendër riedukimi”, me sa duket për shkak të mosmbajtjes së hixhabit siç duhet.

Që nga e premtja, janë zhvilluar demonstrata në të paktën 40 qytete në mbarë vendin, duke përfshirë kryeqytetin Teheran, me protestues që kërkojnë t’i jepet fund dhunës dhe diskriminimit ndaj grave, si dhe t’i jepet fund veshjes së detyrueshme të hixhabit.

Dhjetra protestues thuhet se janë vrarë në përleshjet me forcat e sigurisë.

CNN nuk mund të verifikojë në mënyrë të pavarur numrin e të vdekurve – një shifër e saktë është e pamundur të konfirmohet nga askush jashtë qeverisë iraniane – dhe vlerësime të ndryshme janë dhënë nga grupet opozitare, organizatat ndërkombëtare të të drejtave dhe gazetarët vendas.

Amnesty International tha të premten se të paktën 30 persona, përfshirë katër fëmijë, kishin vdekur; Sipas mediave shtetërore Transmetimi i Republikës Islamike të Iranit, 35 persona kanë vdekur.

Autoritetet iraniane thonë se do të kufizojnë aksesin në internet në vend derisa të rivendoset qetësia në rrugë, ndërsa protestat për vdekjen e një gruaje të re në paraburgimin e policisë së moralit tronditin Republikën Islamike.

Gazeta Shqip