3 Tetor 2022

Një gjurmë e këmbëve të njeriut ka dalë në dritë në bregdetin veriperëndimor të Anglisë.

“Është rreth 8,200 vjet e vjetër,” thotë Dr Alison Burns, duke treguar gjurmën njerëzore të ruajtur në mënyrë perfekte të shtypur në baltën e lashtë në Formby Beach.

Është një nga qindra gjurmët e lashta të sapo zbuluara këtu.

Shtrirja ranore e bregdetit veriperëndimor të Anglisë dihet tashmë se është shtëpia e një prej koleksioneve më të mëdha të gjurmëve të kafshëve parahistorike në Tokë.

Përveç shtimit të këtij koleksioni, studiuesit zbuluan se gjurmët më të vjetra ishin formuar shumë më herët sesa mendohej.

Të parët datojnë pothuajse 9000 vjet më parë dhe më të rejat janë mesjetare – rreth 1000 vjet të vjetra, shkruan BBC.

Këto gjetje, të publikuara në revistën Nature Ecology and Evolution, tregojnë historinë e një mjedisi bregdetar që u transformua gjatë mijëra viteve, ndërsa nivelet e detit u rritën me shpejtësi dhe njerëzit u vendosën përgjithmonë pranë ujit.

Madhësia dhe forma e gjurmës njerëzore mendohet se i përkiste një të riu – ndoshta një adoleshent.

Këto gjurmë, kur njerëzit ecnin në baltën e baticës, u thanë në diell dhe u varrosën për mijëvjeçarë.

“Më të vjetrat datojnë në një kohë kur vija bregdetare ishte 30 km larg dhe balta e baticës këtu ishte e mbushur me kafshë – aurochs, tufa drerësh të kuq, kaprollë dhe gjithashtu grabitqarë si ujqërit dhe rrëqebulli që tani janë zhdukur në Britani,” shpjegon. Prof Jamie Woodward nga Universiteti i Mançesterit.

Gazeta Shqip