Nga Jaho Brahaj. –

Dy   monumentet ne miniature jane gdhendje ne instrumentin muzikor tradicional Lahuta. Lahuta eshte praktikuar ne Shqiperine e Veriut kryesishte per te shoqeruar me muzike kenget e Epikas Shqiptare, ku vecohet Cikli i kreshnkeve. Ky instrument ka sherbyer edhe per shoqerimin e kengeve historike te popullit tone. Gdhendje me fytyra dhe paraqitje simbolike me permbajtje mitologjike, legjendare dhe historike e kane shoqeruar kete instrument muzikor ne vazhdimesi. Repertor i ketij instrumenti ka nder to edhe kenget kushtuar Heroit Gjergj Kastrioti Skenderbeu.

Gdhendjet kane qene dhe jane tek ky instrument  punime me gdhendje te banorve mjeshter  amator, qe ishin dhe punuesit e lahutes dhe zakonisht ishin edhe kengetar,  e lahuten e kishin tradicionalisht  shoqeruese muzikore.

Tek lahuta e pare kemi ne maniature  gdhendje  amatore mbi  trupin e lahutes edhe vete kengetarin duke i rene dhe kenduar lahutes, dhe po ne kete instrument muzikor kemi dhe nje “permendore” ne minjature te Skenderbeut mbi kale me  shpaten e  cveshur per beteje.

Ne lahuten nr. 2 kemi po nje “monument” ne miniature te SKenderbeut mbi kale ne nje moment beteje.

Per frymen qe sjellin keto dy gdhendje amatore nuk po zgjatemi,  vetem se duhet te theksojme se ato jane ne unitet edhe me repertorin e Kengeve te Lahutes.

Keto dy punime tradicionale artistike duht ti shikojme edhe ne drejtimin e pasurise tradicionale te gdhendjes se drurit nga populli yne dhe ajo qe duhet vleresuar eshte, se Skenderbeu ishte dhe eshte ne vazhdimesi figura me e dashur, me e respektuar dhe frymezuese per kombin tone.

Lahutat ruhen ne nje Koleksion privat.