Arkeologët spanjollë hasin në gdhendje 14 mijë vjet të vjetër

2 Gusht 2022

Arkeologët nga Universiteti Autonom i Barcelonës zbuluan gdhendje të lashta që janë rreth 14 mijë vjet të vjetra, njoftuan studiuesit nëpërmjet një deklarate.

Gdhendja e epokës së Paleolitit të hershëm u gjet pranë qytetit Lleida, i cili është rreth një orë larg nga Barcelona. Arkeologët kishin punuar në vend për disa kohë, pasi kishin zbuluar më parë skeletin e pjesshëm të një gruaje që studiuesit e kanë quajtur Linya, emri i saj qe një referencë për shpellën ku u gjetën mbetjet.

Gdhendjet, megjithëse të gjetura në të njëjtin vend, i paraprijnë Linyas me disa shekuj, sipas hulumtimit të datimit të karbonit. Sipas arkeologëve, fragmenti ndihmon në krijimin e një mozaiku më të madh të jetës së kolonëve të parë të rajonit verilindor të Spanjës.

Jorge Martínez-Moreno, një studiues që ndihmoi në gjetjen e gdhendjes, ka thënë në një deklaratë se “ka elementë dhe burime vizuale me të cilat mund të tregohen histori ose të specifikohen hapësira që tregojnë se personi ose personat që i bënë gdhendjet ishin inteligjentë dhe të aftë teknikisht, dhe se kombinimi i disa rreshtave ishte në gjendje të gjeneronte vizualizime me një përmbajtje të lartë empatike që ne kemi qenë në gjendje t’i deshifrojmë mijëra vjet më vonë”.

Arkeologët spanjollë hasin në gdhendje 14 mijë vjet të vjetër

Ndërsa syri i lirë nuk mund ta dallojë plotësisht gdhendjen, një skanim 3D ndihmoi në zbulimin e figurës që ishte një formë dhie pireneane e njohur në gjuhën e zonës si “bukardo”.

Idhulli pireneas eshte shume i vogel dhe është zhdukur që nga viti 2000, pasi presionet e gjuetisë dhe më vonë konkurrenca ndërmjet specieve me kafshët e zbutura të kullotës, si bagëtia, e varfëruan popullsinë e saj të vogël. Idhulli pireneas, në fakt, u zhduk dy herë.

Gazeta Koha.net, Prishtine