16 Gusht 2022

Një diamant i rrallë rozë me peshë vetëm 34 gram është gjetur në vendin afrikan të Angolës.

Konsiderohet si zbulimi më i madh në 300 vitet e fundit.

Guri 170 karatësh ka marrë emrin “Lulo Rose”, sipas minierës ku u gjet.

Besohet se është diamanti më i madh rozë pas diamantit 185 karatësh Daria-i-Noor.

Daria-i-Noor ishte prerë nga një gur më i madh dhe tani është ndër xhevahiret e kurorës mbretërore iraniane.

“Lulo Rose” është një diamant i tipit 2a, që do të thotë se ka pak ose aspak papastërti.

“Ky diamant rozë rekord dhe spektakolar i gjetur nga miniera Lulu është konfirmim se Angola është një lojtar i rëndësishëm në skenën botërore,” tha Diamantino Azevedo, ministri i burimeve minerale të vendit jugperëndimor të Afrikës.

Është diamanti i pestë më i madh i gjetur në këtë minierë, e cila është një sipërmarrje e përbashkët midis kompanisë australiane Dijamanti Lukapa dhe qeverisë së Angolës.

Diamante të ngjashëm kanë arritur në dhjetëra miliona dollarë në të kaluarën, dhe një, i njohur gjithashtu si Ylli Rozë, u shit në një ankand në Hong Kong në vitin 2017 për 71.2 milionë dollarë.

Joanna Hardy, një eksperte e pavarur e gurëve të çmuar, i tha BBC-së se ishte e pamundur të vlerësohej vlera e këtij diamanti derisa të ishte prerë plotësisht.

Diamantet rozë janë të rrallë dhe vetë karakteristikat fizike që i bëjnë aq të rrallë ndikojnë gjithashtu në ngurtësinë e tyre.

Kjo është arsyeja pse është e vështirë t’u jepet atyre një formë të caktuar.

Megjithatë, Hardy beson se ka pak mundësi që guri të shfaqet në publik ose të dalë në ankand, pasi tregtarët tashmë kanë klientë të etur për të blerë një gjetje kaq të rrallë.

Diamanti më i famshëm rozë, Daria-i-Noor, u gjet në Indi dhe ekspertët besojnë se është pjesë e një guri edhe më të madh.

Diamanti më i madh i përafërt i çdo ngjyre është diamanti Cullinan, i zbuluar në Afrikën e Jugut në 1905.

Me peshë 3107 karat, që është më shumë se gjysmë kilogrami, është prerë në 105 gurë të ndryshëm.

Cullinan The First, më i madhi në mesin e tyre, është diamanti më transparent në botë dhe është pjesë e British Crown Jewels.

tesheshi.com/