Zagoria- Gjurmohet arkeologjia antike ne territor. –

Nga: Spiro Nika. –

Nje lajm i mire per Peshtanin. Qeveria po pergatit nje Vendim te Keshillit te Ministrave (VKM) e cila shpall Park Kombetar Gryken e Kelcyres dhe gjithe Luginen e Zagories nga Peshtani ne Sheper. Kjo VKM i jep nje vlere te jashtzakonshme zones dhe e orienton ate perfundimisht nga turizmi malor duke i dhene fund makthit te HEC mbi Zagorie qe kishin nisur procedurat e fillimit punimeve. Lugina e Zagories fitoi me ne fund nje status te zones mbrojtur me ligj qe i hap rruge vetem turizmit. Kufiri i verdhe ne kete harte do te jete kufiri i zones se mbrojtur.

Para dy javesh u organizu nje ekspedite pernjohese Doshnice-Leskaj-Limar-Kala, u zbuluan te dhena premtuese per jeten ne antikitet ne kete territor. Natyra magjepse, Peshtan -Kala- Zhej , sikur je ne Alpet e Zvicres. Hapesira Vithuq- Lumra – Verri, taraca lumore me potencial te larte si ne peizazh dhe ne resurse. Opinioni zagorit dhe forca e pushtetit lokal (nqs se ekziston) duhet te vihen ne levizje duke mbeshtetur dhe inkurajuar kete nisme pozitive , vetem keshtu mund te shpetojme ka pika e vdekje ku ka mbritur sot krahina.