31 Maji 2024

Gjashtë francezë janë arrestuar nën dyshimin se kanë vjedhur një vazo të dinastisë Ming nga Muzeu Mbretëror i Mariemont, Belgjikë, prillin e kaluar.

Vazo prej porcelani kineze e shekullit të 16-të u gjet në Roubaix të martën, thanë policia franceze dhe prokurorët Charleroi.

Autorët kanë hyrë në muze natën e 20-21 prillit dhe kanë vjedhur vetëm këtë vazo, vlera e së cilës llogaritet në 20 milionë euro, pasi i kanë thyer vitrinën.

Sipas Suzanne Moser, kreu i departamentit të bashkëpunimit ndërrajonal të policisë gjyqësore të rajonit Norr, muzeu më pas mori një kërkesë për pagesën e një shpërblimi.

Të martën, policia franceze dhe ajo belge organizuan një operacion të përbashkët për të gjurmuar sulmuesit nga të dy anët e kufirit.

Dy të dyshuar u arrestuan në Roubaix, Francë, pranë Lille, dhe dy të tjerë në një distancë të shkurtër, por në anën belge të kufirit. Dje, e mërkurë dhe sot e enjte, janë identifikuar dhe arrestuar dy persona të tjerë, në periferi të Lilës.

Të dyshuarit janë të gjithë francezë, të rinj dhe tashmë ishin të njohur për autoritetet nga raste të tjera.

Vazoja, e cila është zbukuruar me peshq shumëngjyrësh dhe bimë ujore, është cilësuar si një “thesar” i Federatës Wallonia-Bruksel.

Sipas muzeut Mariemont, është një “kryevepër e punëtorive perandorake kineze të shekullit të 16-të”, domethënë e epokës Ming.

Është bërë “veçanërisht për perandorin e asaj epoke, Epokës së Artë të Kinës” shpjegoi Liz Jankowski, kuratore e koleksioneve joevropiane të muzeut.