Lahutari Gjelosh Alia nga fshati Dardhe, Puke

Ky eshte Lahutari Gjelosh Alia.
1 Tetor 2022
– Na erdhi mire qe u zvillu ne Koplik Takimi i Lahutareve, nje veprimtari shume e vlefshme ne drejtim te Trahegimise tone.
– Por u habita kur thuhej se kane mbetur vetem 20 lahutare ne truallin shqiptar. Ja ketu po jap edhe informacionin e njohur dhe te ditur.
Ky ne foto eshte Gjellosha Alia, lahutar i lindur ne fshatin Dardhe te Pukes, dhe banon ne Tirane.
– Gjeloshi eshte Lahutar (i bije lahutes dhe i kendon), dhe sipas tradites se tresheguar ne breza ku lahutaret e kishin per mbaresi (ogur) qe lahutat ti punonin vete edhe Gjeloshi i punon lahutat dhe po keshtu dhe vegla te tjera muzikore.
Po ritheksojme se punimi i lahutave ka marre zhvillim, por nga mjeshtera qe shpesh here dalin me teprime e shtesa zbukurimore monumentale e figura epike qe tradita e punimit te kesaj vegle te lashte te eposit shqiptar nuk i ka ne tradite.
– Gjeloshi ruan trashegimine tiologjike te lahutes kur i punon.
E dyta.
– Askush nuk eshte kujtuar te hartoje e plotesoi nje liste te lahutareve qe jetojne e kendojne ne ceremoni e gezime fmiljare, por me duket se ngutemi e themi, jane vetem keto pak qe ne njohim, e pra njohja eshte e manget.

Lahutari Gjelosh Alia nga fshati Dardhe, Puke

Foto: Gjelosh Alia, botuar ne Libin studimor “Midis Shekujsh” nga autori Ermal Sela.
Shenim nga Jaho Brahaj.