23 Maji 2024

I keni zili njerëzit që postojnë foto perfekte në Instagram, të ngjashme me blogerët e udhëtimeve botërore?

Është koha e duhur për të zotëruar disa truke fotografimi dhe për të bërë foto që të gjithë do t’i admirojnë.

Zgjohuni herët

“Ora magjike” (koha pas lindjes së diellit kur drita është më e kuqe dhe më e butë) është koha ime e preferuar e ditës. Është gjithashtu koha më e mirë për të bërë foto, kështu që dilni jashtë një orë para lindjes së diellit dhe një orë para perëndimit të diellit. Drita është e pabesueshme, dhe në të njëjtën kohë do të shmangni masën e turistëve.

Shikoni dhe praktikoni

Fotografia është shumë argëtuese, por edhe shumë sfiduese. Përpara se të shkoni në pushime, hulumtoni teknikat, bashkohuni në seminare, shikoni mësime në kanalet YouTube dhe praktikoni.

Përdorni aplikacione për modifikimin e fotografive

Mos e prishni foton tuaj të udhëtimit duke përdorur filtra të shumtë në Instagram, por zgjidhni aplikacionet e njohura të redaktimit të fotografive për të rregulluar ndriçimin, mprehtësinë dhe kontrastin. Të preferuarat e mia janë Snapseed dhe Afterlight.

Shkrep horizontalisht

Jam i sigurt që keni bërë ndonjëherë një foto të bukur të një peizazhi dhe më vonë keni kuptuar se nuk e keni mbajtur telefonin tuaj drejt? Mos u shqetësoni, sepse mund të rregullohet. Instagram, Snapseed, Afterlight kanë funksion korrigjimi.

Zgjidhni sfondin

Kur udhëtoni, shpesh keni një larmi gjërash për të regjistruar. Zgjidhni një sfond të mirë dhe këshilla është të zgjidhni ato që janë të pasura në teksturë dhe ngjyra.

Dilni në natyrë

Nëse keni një aventurë të vërtetë në natyrë, do t’ju vijë në ndihmë të bëni foto fantastike. Shtigje për ecje, ngjitje, eksplorim pylli dhe not në ujëvara. Këto janë vetëm disa nga vendndodhjet perfekte – që do të duken të mahnitshme në profilin tuaj në Insta.

Bëni foto spontane

Ndonjëherë pozimi mund të ndikojë në mungesën e autenticitetit. Fotografoni subjektin tuaj duke bërë gjëra spontane gjatë ditës; duke kaluar rrugën, duke vizituar tezgat e tregut ose duke ngrënë drekë me miqtë…

Përdorni rregullin e të tretave

Kur bëni fotografi në udhëtimin tuaj, ndajeni imazhin në të tretat, si horizontalisht ashtu edhe vertikalisht, i njohur si rregulli i të tretave. Në qarqet e fotografisë dihet se nëse e vendosni subjektin (pikën e fokusit) në një nga linjat që ndajnë ato të tretat, do të arrini të arrini dinamikën e fotografisë.

Bëni foto nga lart

Ky është truku im i preferuar sepse shkrepja nga lartësia mundëson një fotografi të mahnitshme. Provoje!

Man Tourist using navigation app on the mobile phone. Navigation map on a smartphone in a big city.
Ndriçimi është çelësi

Dallimi midis ndriçimit të mirë dhe të keq është i thjeshtë – drita natyrale. Bëni gjithmonë foto në dritë natyrale dhe shmangni përdorimin e blicit në telefonin tuaj. Nëse ende nuk mund të merrni një imazh të shndritshëm, përdorni mjetin e ndriçimit në aplikacionin tuaj të redaktimit të fotografive përpara se ta ngarkoni në Instagram.

Perspektiva më e mirë

Për t’i dhënë perspektivës së fotografisë, pavarësisht nëse është një ujëvarë, një mal apo një fasadë, vini personin që po fotografoni të veshë veshje me ngjyra të ndezura (e kuqja funksionon më mirë në natyrë).

Përdorni një titull të mirë

Megjithëse Instagrami është një aplikacion fotografish, mbishkrimi është shumë i rëndësishëm. Luani me fjalët, përdorni shumë humor dhe mos ngurroni të shkruani përshkrime me shumë emocione, në mënyrë që të lidheni më mirë me njerëzit