Ismail Kryeziu Portret Artistik nga Fatmir Haxhiu. (fragment)

Nga Jaho Brahaj
Gazeta Bota Sot, Prishtine.
6 QERSHOR 2022  
– Nje Portret Artistik i Patriotit, Ismail Kryeziu.
Me rastin e Pervjetorit te Lidhjes Shiptare te Prizrenit.
Ne krijimtarine e piktorit te shquar Fatmir Haxhiu (1927-2001) eshte i realizuar ne vitin 1978 edhe Figura e luftetarit Ismail Kryeziu nga Kryeziu, Puke.
– Ne kete tabllo piktori Fatmir Haxhiu ka patur synimin dhe ka pasqyruar “Betejen e Bardhetit” (Kryezi) qe eshte zhvilluar per nje jave ne vere te vitit 1877 dhe vazhdoi edhe ne vitin 1878 pasi u formu Lidhja Shqiptare e Prizrenit. Keto beteja jane organizuar dhe udhehequr nga Ismail Kryeziu, ku sebashku me pukian e mirditor bllokoi ne vitet e Lidhjes Shqiptare te Prizreni rrugen Shkoder Prizren duke zhvilluar ne keto vite beteja e luftime te ashpra.
– Ismail Kryeziu ne keto vite mori, strehoj dhe e shoqeroi Kryetarin e Lidhjes Shqipare te Prizrenit per ne Shkoder, i cili ndiqej per t’u arrestuar nga Perandoria pushtuese. Per mbrojtjen dhe sigurimin e jetes se Ymer Prizrenit, me vone Ismail Kryeziu u burgos dhe interrnu nga Perandoria pushtuese Otomane.
– Me kete veprim teper te guximshem e shpetoj nga Burgosja Krytarin e Lidhjes Shqiptare te Prizrenit, e si shkruhet shprehimisht ne dokumentet e Stambollit, “..e trehoj ne shtepine e tij. …”.
– Ky patriot eshte dhe organizatori per vrasjen e nje Kajmekami te Pukes. Kajmekam eshte titull nepunesi i Perandorise Otomane, nje shkalle me i larte se Bimbash (kujtojme Bimbashin e Gjirokastres).
– Ismail Kryeziu eshte i Dekoruar nga Presidiumi i Kuvendit Popullor ne vitin 1962 me rastin e 50-vjetorit te Pavarsise Shqiptare.
– Kulla e fortifikuar ne Kryezi, Puke ku u strehu Kryetari i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit Ymer Prizreni nga Ismail Kryeziu ruhet edhe sot, por e demtuar.

Ismail Kryeziu Portret Artistik nga Fatmir Haxhiu, (fragment).

– Ketu po publokojme Figuren Artistike te Piktorit Fatmir Haxhiu kushtuar Ismail Kryeziut (fragment).
– Piktura eshte realizuar ne vitin 1978.
            *     *     *
Marre nga Gazeta “Bota Sot”, Prishtine, me 6 Qershor 2022.