Malta është bërë vendi i parë i BE që vaksinon 70 përqind të popullsisë së saj të rritur me të paktën një dozë covid-19, sipas ministrit të saj të shëndetësisë. “Ne kemi arritur imunitetin e tufes sot,” tha Ministri Chris Fearne në një konferencë shtypi të hënën (25.05.2021).

Rreth 475,000 doza vaksine janë administruar deri më tani në vendin me popullsi 500,000 banore, sipas të dhënave nga Ministria e Shëndetësisë që nga e Diela. Sipas Fearne, pak më pak se 42 për qind e njerëzve mbi moshën 16 vjeç janë vaksinuar.

Në Maltë, numri i infeksioneve të reja në Corona ka rënë ndjeshëm muajt e fundit. Çdo qytetar mbi moshën 16 vjeç aktualisht mund të vaksinohet.

Me pare ne Prill te ketij viti, Ministri i Turizmit Clayton Bartolo njoftoi nje skemë financimi ndaj turisteve duke thënë se me shumicën e kufizimeve të COVID që pritet të hiqen deri më 1 Qershor. Turistët që rezervojnë pushime verore drejtpërdrejt përmes hoteleve vendas do të marrin nje pagese.

Të dhënat e Këshillit Botëror të Udhëtimit dhe Turizmit tregojnë se industria turistike, drejtpërdrejt dhe indirekt, përbën më shumë se 27% të ekonomisë së Maltës, por sektori është goditur nga pandemia COVID-19.

Vendi tërhoqi më shumë se 2.7 milion vizitorë të huaj në 2019 por shifrat kanë rënë me më shumë se 80% që kur virusi u zbulua në Mars 2020.

Bartolo tha se turistët që rezervojnë strehim në një hotel me pesë yje do të marrin 100 euro nga Autoriteti i Turizmit i Maltës, i cili do të krahasohet nga hoteli për një total prej 200 eurosh.

Në një marrëveshje të ngjashme, ata që zgjedhin një hotel me katër yje do të marrin një total prej 150 euro dhe ata që rezervojnë një hotel me tre yje do të marrin 100 euro.

Granti rritet me 10% kur bëhen rezervime me hotele në ishullin më të vogël maltez të Gozo, tre kilometra (dy milje) në veri të kontinentit.

“Skema synon të vendosë hotelet e Maltës në një pozicion shumë konkurrues ndërsa rinis turizmi ndërkombëtar,” tha Bartolo.

Pritet të përfitojnë rreth 35,000 vizitorë.
/Shqiperia.Com