Gruaja e shpellës një milion vjet më e vjetër se sa mendohej

8 Gusht 2022

Mbetjet e fosilizuara që i përkasin disa prej paraardhësve më të vjetër të njerëzimit janë shumë më të vjetra nga sa kishin menduar fillimisht shkencëtarët, thotë një studim i ri.

Fosilet, duke përfshirë një që i përkiste gruas së lashtë të shpellës, znj. Ples, u varrosën për mijëvjeçarë në shpellat e Afrikës së Jugut të njohura si Djepi i Njerëzimit.

Metodat moderne të testimit tani sugjerojnë se grupi i njerëzve të hershëm endej në tokë midis 3.4 dhe 3.7 milion vjet më parë.

Ky afat i ri kohor mund të riformësojë kuptimet e përbashkëta të evolucionit njerëzor.

Kjo do të thotë se tani ka më shumë mënyra të mundshme me të cilat paraardhësit tanë mund të kenë evoluar në njerëz të hershëm.

Për vite me radhë shkencëtarët besonin se speciet Australopithecus africanus , fosilet e të cilit u zbuluan në shpellat Sterkfontein pranë Johanesburgut, kishin qenë më pak se 2.6 milionë vjet të vjetra.

Kompleksi nëntokësor ka nxjerrë më shumë nga mbetjet e hershme njerëzore se kudo tjetër në botë – duke përfshirë kafkën pothuajse të plotë të zbuluar në vitin 1947 që i përket një gruaje të hershme të shpellës me nofkën Zonja Ples.

Sipas Muzeut Smithsonian, speciet – të cilat ecnin me dy këmbë – ishin shumë më të shkurtra se njerëzit e sotëm. Meshkujt ishin mesatarisht 4ft 6in (138cm) në lartësi dhe femrat ishin mesatarisht 3ft 9in (115cm).

Por teknikat e reja të takimeve radioaktive sugjerojnë se zonja Ples dhe të tjerët të zbuluar rreth saj, janë në fakt një milion vjet më të vjetra nga sa mendohej.

Studiuesit dolën me epokën e rishikuar duke testuar sedimentet rreth fosileve për nivelet e një izotopi të rrallë të krijuar kur shkëmbinjtë u ekspozuan ndaj rrezeve kozmike – përpara se të binin në shpellë.

Më parë hominidët Australopithecus africanus konsideroheshin nga shkencëtarët si shumë të rinj për t’u evoluar në gjini homo, paraardhësit tanë, të cilët tashmë po bredhin në tokë rreth 2.2 milionë vjet më parë.

Këto gjetje tani sugjerojnë se ata kishin një milion vite shtesë për të bërë atë hap evolucionar – duke e bërë të mundur që zonja Ples dhe speciet ku ajo bënte pjesë, të ishin paraardhës të njerëzve të hershëm.

Si rezultat, speciet ekzistonin në Tokë në të njëjtën kohë me majmunin e njohur si Lucy, mbetjet 3.2 milionë-vjeçare të të cilit i përkisnin Australopithecus afarensis të Afrikës, konsideroheshin prej kohësh si speciet që lindën njerëzit më të hershëm.

Afati kohor i përditësuar do të thotë se të dy speciet mund të kenë ndërvepruar dhe edukuar, thonë shkencëtarët, duke e komplikuar pamjen tonë se nga kanë ardhur njerëzit dhe duke sugjeruar se mund të mos ketë qenë një linjë kaq e thjeshtë evolucionare.

Kjo do të thotë se pema jonë familjare është “më shumë si një shkurre”, tha shkencëtari francez Laurent Bruxelles i cili ishte pjesë e studimit.