Ata që pinë duhan e kanë punën pisk, janë njerëzit më të rrezikuar nga koronavirusi

09/03/2020 –

Nëse keni menduar të hidhni cigare, tani mund të jetë një moment i mirë për ta bërë atë. Zyrtari Kryesor i Mjekësisë për Anglinë ka paralajmëruar se duhanpirësit kanë rrezik më të madh nga koronavirusi në një takim të Komitetit të Shëndetit dhe të Kujdesit Social në Commons. Duke iu përgjigjur pyetjeve nga deputetët, Profesori Chris Ëhitty tha: ‘Për shumicën e infeksioneve të frymëmarrjes, shqetësoheni për njerëzit që pinë duhan pak më shumë. Ata kanë më shumë të ngjarë ta marrin atë dhe sistemi i tyre imunitar është më pak i mirë. Nëse do të hiqni dorë nga pirja e duhanit, ky është një moment shumë i mirë për ta bërë atë. Por nuk është se unë jam duke thënë që ata duhet të izolohen ose të sillen në ndonjë mënyrë tjetër ndryshe. ‘Nuk është plotësisht e qartë nëse pirja e duhanit i bën njerëzit më të ndjeshëm ndaj sojit të koronavirusit të quajtur Covid-19, por ekspertët thonë se zakonisht dëmton aftësia e trupit për të luftuar infeksionet.

Epidemiologu Saskia Popescu tha për Business Insider se kushdo që ka një histori të pirjes së duhanit ‘mund të rrisë rrezikun e shqetësimit të frymëmarrjes më të rëndë ose pneumonisë.’ Profesori i Universitetit Kombëtar Australian (ANU) Sanjaya Senanayake tha për Daily Mail: “Pirja e duhanit shoqërohet me sëmundje të tjera siç janë sëmundjet kronike të mushkërive dhe kronike të zemrës, të cilat shoqërohen me sëmundje më të rënda dhe rezultate më të këqija nga koronavirusi. Gjithmonë është një kohë e mirë për të lënë duhanin.

/Ora News.tv/