Antarktida po tkurret dyfish

Antarktida po tkurret dyfish

Antarktida po humbet rreth 160 miliardë tonw akull në vit në oqean, dy herë më shumë që nga studimet e fundit në kontinent. Vlerësimi i ri vjen nga anija “Europe Cryosat”, e cila ka një instrument radar të projektuar veçanërisht për të matur formën e fletëve të akullit. Shkrirjet e shumta nga Kontinenti i Bardhë janë të mjaftueshme që të shtyjnë deri në 0.43mm në vit nivelin e detit.

Shkencëtarët i raportojnë të dhënat në revistën gjeofizike, “Research Letters”. Studimi i ri përfshin tre vjet matje 2010-2013, dhe përditëson një sintezë të vëzhgimeve të bëra nga satelitët e tjerë gjatë periudhën 2005 deri 2010. “Cryosat” ndjek ndryshimet në kulmin e fletëve të akullit, kur ato shtojnë masë me anë të reshjeve të borës, dhe humbin masë përmes shkrirjes.

Marrëveshja e Madhe

Autorët e studimit e ndan kontinentin në tre sektorë, Antarktida Perëndimore, Antarktida Lindore dhe gadishulli Antarktik, e cila është gishti i gjatë i tokës duke arritur deri në Amerikën e Jugut.

Në përgjithësi, “Cryosat” gjen shkrirje të akullit në të tre rajonet me një rënie nga 2cm pothuajse çdo vit. Kjo barazohet me humbje prej 134 miliardë tonë, 3 miliardë tonë, dhe 23 miliardë tonë akull në vit, respektivisht. Antarktida Lindore ishte duke fituar akull në periudhën e kaluar të studimit, e arritur nga disa reshje bore të jashtëzakonshme, por tani shihet si gjerësisht statike në anketën e re. Siç pritej, kjo është ndër fletët e akullit që dominojnë reduktimet.

Ajo ka një sipërfaqe ku gjashtë akullnajat e mëdha kalojnë nëpër një tërheqje të shpejtë, të gjitha prej tyre duke u gërryer nga fluksi i ujërave të ngrohta të oqeanit që shkencëtarët thonë se janë duke u tërhequr në drejtim të kontinentit nga erërat e forta si dhe nga ndryshimet e klimës. Rreth 90% e humbjes në masë së Antarktikës Perëndimore është duke humbur nga vetëm këto pak lumenj akull. Në një prej tyre të quajtur, Smith Glacier, sipërfaqet janë ulur me nga 9m në vit.

 

 


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama