17 Gusht 2023

Në ujërat e akullta që rrethojnë tokat e Antarktidës të mbuluara me akull, tani është gjetur një specie e re jovertebrore, që ka deri në 20 krahë. Antarktida është kontinenti më pak i banuar në planet, por është një nga më interesantët për studimin e ndryshimeve klimatike dhe faunës në vendet me të ftohtë ekstrem. Jo shumë kohë më parë është paralajmëruar se kontinentit po i mbaron akulli. Përveç kësaj, akulli po shfaqet edhe në tonalitete të kuqe që kanë tërhequr shumë vëmendjen.

Përveç këtyre fenomeneve shqetësuese, kontinenti mbetet një vend për t’u admiruar për faunën ekstravagante. Ky është rasti i kafshës së re me 20 krahë që ka gjetur një ekip ekspertësh. Jovertebrori është gjetur në një thellësi prej 20 deri në 2000 metra.

“Ylli i pendëve të luleshtrydheve të Antarktidës” ose Promachocrinus fragarius siç është përcaktuar nga komuniteti shkencor për momentin, ka të gjithë vëmendjen e fansave dhe atyre të përkushtuar ndaj jetës së kafshëve dhe atyre ujore. Nuk është për më pak, pasi kjo krijesë detare është mjaft unike si në pamje ashtu edhe në karakteristika.

– Publicitet –

Zbuluar nga profesori Greg Rouse i Universitetit të Kalifornisë (San Diego), së bashku me studiues të tjerë. E pazakonta ka 20 krahë që nuk janë homogjenë, pasi disa janë të ashpër dhe të dalë, ndërsa të tjerët kanë një pamje më të butë dhe më pupla. Kjo është përshkruar në një artikull të fundit nga National Geographic.