9 Qershor 2023

Një studiues thotë se një person në Ohio po derdh sasi masive të një lloji të ri të COVID. Në fillim të këtij viti, Marc Johnson, një profesor i mikrobiologjisë molekulare dhe imunologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Misurit, shkroi në Twitter me një apel: “Më ndihmoni të zgjidh një mister të fshehtë të linjës COVID”.

Johnson i tha Insajderit se ai po shikonte një bazë të dhënash të mostrave të COVID, kur hasi në një version krejt të ri, ose “prejardhje” të virusit. Kishte sasi masive të këtij lloji unik, të gjitha vinin nga një person misterioz në Ohio. Materiali viral është gjetur kryesisht në dy vende: në qytetin e Columbus dhe 40 milje larg në qytetin e Gjykatës së Uashingtonit-Johnson thotë se personi mund të jetojë në një qytet dhe të punojë në tjetrin.

Ai thotë se ky nuk është “një kërcënim i afërt për shëndetin publik” dhe se personi ka të ngjarë të ketë një formë të “COVID-it të gjatë” që nuk është ngjitës. Por gjetja e këtyre prejardhjeve dhe identifikimi i njerëzve që i përhapin ato, mund të zhbllokojë të dhëna të reja se si COVID-i ndryshon, si dhe pse disa njerëz bëhen super-hedhës të virusit për periudha të gjata.

Linjat “kriptike” të COVID-19 janë versione të reja të virusit që nuk janë parë më parë. Studiuesi thotë se një person në Ohio po derdh sasi masive të një lloji të ri të COVID. Identifikimi i njerëzve me lloje misterioze mund t’i ndihmojë shkencëtarët të parandalojnë mutacionet e rrezikshme.

Ndërsa këto lloje të fshehta janë identifikuar vetëm në ujërat e zeza, ato mund të jenë pararojë e varianteve të ardhshme. Shumë kohë përpara se të shfaqej Omicron, studiuesit po mblidhnin mostra të COVID që ata nuk i njihnin – linja të fshehta që ne tani i kuptojmë se janë të ngjashme me Omicron, sipas një letre paraprintimi – ende jo të rishikuar nga kolegët – botuar muajin e kaluar nga Johnson dhe ekipi i tij.

Linja e parë e fshehtë-COVID e gjetur nga Johnson në 2021 ishte një shembull klasik i zbulimeve të tij. Kishte aq shumë virus në ujërat e zeza sa mendoi se vinte nga një shtëpi pleqsh ose ndoshta nga një rezervuar kafshësh si një strehë qensh. Por ekipi i tij e gjurmoi atë në një ndërtesë të vetme zyre në Wisconsin me rreth 30 punonjës, shkruanin ata në letrën paraprintuese.

“Unë nuk besoja se një person mund të derdhte kaq shumë,” tha Johnson. Punëtorët në ndërtesë janë njoftuar dhe kanë mundur të testohen. Përfundimisht, prejardhja u zhduk nga ujërat e zeza. Johnson dhe ndjekësit e tij në Twitter e kanë ngushtuar listën në rreth 1,600 persona – numri i njerëzve që bëjnë udhëtimin e përditshëm nga Shtëpia e Gjykatës së Uashingtonit në Columbus, sipas të dhënave të Regjistrimit të SHBA.

Arsyeja e vetme që ai është duke u bërë publik për situatën, shtoi ai, është shpresa që dikush të kërkojë ndihmë pasi të kuptojë se vetë, një mik ose një anëtar i familjes ka prejardhjen e fshehtë. “Nëse dikush e ka këtë infeksion, shanset që ata do të kuptojnë se çfarë është zero”, tha ai për Insajderin, duke shtuar se aktualisht nuk kishte asnjë test të disponueshëm në SHBA për të testuar jashtëqitjen për COVID. “Po përpiqem të nxjerr fjalën në mënyrë që ata ta kuptojnë dhe ta bashkojnë”.

Johnson thotë se personi ka të ngjarë të përjetojë simptoma gastrointestinale dhe mund të mos e dijë se ka një infeksion të gjatë COVID. Ai thotë se shpreson që personi të kuptojë se po e lëshon virusin dhe të shkojë të shohë një mjek. “Do të doja të dija detajet,” tha ai, por “kryesisht, dua që ata të kërkojnë trajtim”.

Gazeta Dita